Oscar-osztás: a „Minden, mindenhol, mindenkor” lett a legjobb – magyar származású mellékszereplővel

A Minden, mindenhol, mindenkor kapta a legjobb film díját a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett 95. Oscar-díjátadó gálán. Az est nagy győztesét Harrison Ford hírdette ki. A párhuzamos dimenziókban játszódó scifiért Jamie Lee Curtis (a nyitó képen) és Ke Huy Quan kapta a legjobb mellékszereplő díját. A magyar származású Jamie Lee Curtisnek ez volt az első jelölése.

Jamiel Lee Curtis édesapja, Tony Curtis családja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkáról származott el az Újvilágba. Jamiel az Oscar átvételekor egy nagyarul énekelt mondókával lepte meg a közönségét…

A legjobb színésznő Michelle Yeoh lett a Minden, mindenhol, mindenkor-ban nyújtott alakításáért, amivel a malajziai származású színésznő történelmet írt. Ő lett az első ázsiai színésznő, aki ebben a kategóriában díjat kapott.

„Az összes kisfiú és kislány számára, akik ott vannak, és néznek ma este. Ez a remény és a lehetőségek jelzőfénye. Ez a bizonyíték arra, hogy az álmok – álmodj nagyot – és az álmok valóra válnak. És hölgyeim, ne hagyják, hogy bárki is azt mondja, hogy már túl vannak a fénykorukon. Soha ne adjátok fel!” – mondta a 60 éves színésznő.

A legjobb férfi főszereplőnek járó arany szobrocskát Brendan Fraser vihette haza a Bálna című filmért, amiben egy 270 kilós középiskolai angol tanárt alakít, aki tinédzser lányával próbálja rendbehozni a kapcsolatát.

“Te jó ég, még egyszer köszönöm mindenkinek. Annyira hálás vagyok” – mondta az immár Oscar-díjas színész.

Az est másik nagy nyertese a Nyugaton a helyzet változatlan. A 9 Oscar-díjra jelölt első-világháborús német film összesen négy kategóriában nyert. Elvitte a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjat is.

A 95. Oscar-díjátadó a tavalyi elhíresült pofonnal ellentétben incidensek nélkül zajlott le – egy különbséggel: a vörös szőnyeg 62 év óta először nem vörös volt, hanem „pezsgőszínű”.

Ismét az Oscar lázában ég a filmvilág; Tarolt a Tizenkettedike éjjele a francia Oscar-díjnak is nevezett César-gálán; A Minden, mindenhol, mindenkor kapta a legtöbb Oscar-jelölést