Társadalmi ügyek, sikeres történetek – átadták a Hégető Honorka-díjakat

Ukrajnából a Tiszán érkező szemét, pusztító drogok, gyökereiket kutató örökbefogadottak és a hátrányos helyzetű roma gyerekeket sütni tanító 23 éves pék – a Hégető Honorka-díjjal az idén is fontos társadalmi ügyeket és megható vagy sikeres történeteket bemutató fotós és videós tartalmakat díjaztak. (A tudósítás képeit Labancz Viktória készítette.)

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka (a képen) emlékét őrzi. Az RTL Klub egykori szerkesztő-riportere az elesettekről, illetve a hátrányos helyzetűekről készített tudósításaiért 1999-ben Tolerancia-díjat kapott.

A fődíjat A szemét útja a Tiszán: Ukrajnától Magyarországig alkotói –Telex.hu, Lengyel-Szabó Péter és társai – nyerték el. Filmjükben a Tisza forrásától indulva a környező hegyvidéken, kárpátaljai városokban és falvakban jártak utána a Magyarországra érkező rengeteg szemétnek és a mögötte rejlő összetett gazdasági, környezetvédelmi és szociális problémáknak.

A zsűri – Horvát János újságíró és diplomata, Weyer Balázs újságíró és Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója – a környezetvédelem, az életminőség, a klímaváltozás hatásait bemutató filmek közül még három alkotást is díjazott.

A díjazottak.

A hvg.hu munkatársai, Csányi Nikolett és alkotótársai két filmjükért kaptak megosztott díjat: a Mezőgazdasági kultúrasivatag lehet a Kárpát-medencéből azt vizsgálta, hogyan lehet tenni a mezőgazdasági termelés miatti talajromlás, a termőföld elsivatagosodása ellen. A Mérgeink – Sóskút a helyiek harcát mutatja be a település határába tervezett két üzem – az elektrolitgyár és az akkumulátorgyártás közben keletkező vegyi anyagokat újrahasznosító üzem – ellen. A 444.hu (Czinkóczi Sándor–Halász Júlia–Szász Zsófia) díjazott videója a kiszáradástól különösen súlyosan érintett térség helyi gazdáiról szól, akik a csatornák eltorlaszolásával saját földjeiket árasztják el, hogy a területen tartsák a lehulló csapadékot.

Lukács Gabriella(magyar RTL /Fókusz) Felnőtt örökbefogadottak című riportjának három főszereplője, Móni, Andi és Kriszti mind máshogy tudta meg, hogy nem vér szerinti szüleik nevelik őket. Az RTL Klub rövidfilmje az ő küzdelmüket mutatja be örökbefogadásuk feldolgozásában, gyökereik felkutatásában.

Az Ez nem drog, hanem méreg Kálmán Mátyás (a 24.hu újságírója volt) munkája. A film a pusztító szintetikus, más néven: dizájnerdrogokról, a társadalmi válsággá mélyülő drogjárványról és az ellene harcolók – toxikológusok, szakemberek és a józsefvárosi polgármester – küzdelmeiről szól.

Az idei civil díjazott a Chilton Flóra rendezte Még emlékszem, amelyet a Személyes Történelem Produkció az Északi Támpont Egyesülettel partnerségben készített. A megrendítő film a holokauszt történeteit a kortárs Budapesttel vegyíti: a II. világháborút átéltek emlékeit animáció segítségével jeleníti meg a főváros XXI. századi, modern terein.

A Telenor különdíját Lukács Gabriella kisfilmje (RTL Klub, Fókusz) nyerte el. A 23 éves pék, Galamb Alex a koronavírus első hullámának kirobbanásakor határozta el, hogy megtanítja sütni a Hernádnémetiben élő gyerekeket. A Sütni jó kezdeményezéssel Alex célja az volt, hogy kiutat mutasson a hátrányos helyzetű roma gyerekeknek.

A fotós kategória idei díjazottja Bielik István, aki fotósorozatán (a WMN-en publikálta) egy transznemű pár hétköznapjait mutatja be. Ivett és Atanáz több évtizednyi elfojtást és szenvedést követően jutott el oda, hogy végre elfogadja önmagát, és sok viszontagságot követően ma már önazonos, hétköznapi, szabad életet élhet.

A díjazott kisfilmek itt megtekinthetők, tessék kattintani! A Hégető Honorka-díj támogatói: RTL Magyarország, Telenor Magyarország Zrt. és a Hégető család.