Ösztönzik az e-autóra váltást az osztrákok

Bécsben a taxik 99 százaléka még hagyományos dízel- vagy benzines autó. A Bécsi Gazdasági Kamara, a Wien Energie és egy grazi cég most új töltési technológiával csinálna nekik kedvet, hogy e-autóra váltsanak. Ausztriában ugyanis 2025-től csak olyan járművek kaphatnak taxiengedélyt, amelyek nem bocsátanak ki káros anyagokat. (A nyitó képhez: új töltési technológiával segítik az átállást e-taxikra Bécsben © Wirtschaftskammer Wien / Florian Wieser)

Bécsben már 2016-ban forgalomba álltak ugyan az első e-taxik, az autóflotta nagy része azonban a máig hagyományos meghajtású. Ezen szeretnének most változtatni a mátrix-töltési technológiával.

Az új töltési módszert a grazi Easelink fejlesztette ki, lényege: a kocsi kábel helyett közvetlenül a drosztba épített töltőlemezhez csatlakoztatható, a jármű alján található töltőcsatlakozóval lehet feltölteni – gombnyomásra. Így a taxisoknak nem kell töltőállomást keresgélniük – és még az autójukból sem kell kiszállniuk –, hanem várakozás közben, automatikusan tölthetik fel az autójukat.

A következő két évben nyolc drosztot és 56 taxit alakítanak át az osztrák fővárosban. A töltési infrastruktúrát a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie építi ki és üzemelteti – és természetesen kizárólag zöldáramot táplál majd a rendszerbe.

A programot a klíma- és energiaalapból finanszírozzák és 2024 közepéig tart. A kísérletben Bécs és Grác egyaránt részt vesz a Bécsi és a Stájer Gazdasági Kamara, a Wien Energie, az Energie Graz, az Easelink GmbH, a Grazi Energiaügynökség, a tbw research GesmbH, a Taxi 40100, a Taxi 31300, a vibe moves you, a Quintessenz Organisationsberatung, az ÖAMTC és a Hyundai közreműködésével. A nemzetközileg egyedülálló kísérletre azért is van szükség, mert Ausztriában 2025-től csak káros anyagot nem kibocsát autók kaphatnak új taxiengedélyt.