Ötezer eurót is kaphatnak a digitális világba belépő bécsiek

Digi-Winner címmel ötmillió eurós támogatási programot indítottak Bécsben, amelyből akár 5000 euró támogatást is kaphatnak a digitális technológiákhoz kapcsolódó tanfolyamok résztvevői. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerő-piaci versenyképességét.

Alapvető számítástechnikai ismeretek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, operációs rendszerek, adatbiztonság, közösségi média – mostantól bármilyen, a digitális technológiákhoz kapcsolódó képzésen is vesznek részt a bécsiek, tetemes támogatást kaphatnak.

Bécs és a Munkavállalói Kamara ugyanis Digi-Winner néven támogatási programot indított, amelynek részeként 2019-ben összesen ötmillió eurót fordítanak a bécsiek digitális képzettségének a fejlesztésére. A támogatásra azok jelentkezhetnek, akik az osztrák fővárosban laknak és a WAFF (Bécsi Munkavállalói Alap) ide vágó hétezer képzésének valamelyikét választják. A támogatás mértéke – attól függően, hogy a tanfolyam résztvevőjének van-e munkaviszonya vagy sem, illetve Bécsben vagy a városon kívül dolgozik – a tanfolyami díj és a vizsgaköltségek 40–80 százaléka, de maximum 5000 euró lehet. A támogatás jövedelmi korlátját viszonylag magasan, havi nettó 2500 euróban határozták meg, mivel az akcióval a középosztályt szeretnék támogatni és az idősebb munkavállalóknak is esélyt akarnak adni arra, hogy fejlesszék digitális kompetenciáikat és ezzel versenyképesek maradjanak a munkaerőpiacon.

A program februárban kezdődik, és mintegy háromezer bécsinek kínál lehetőséget, hogy továbbfejlessze számítástechnikai ismereteit.