Ötezerhatszáz millió euró a törökországi menekültek támogatására

Az Európai Bizottság ma új intézkedéscsomagot fogadott el avégett, hogy a Törökországban élő menekültek és befogadó közösségek továbbra is támogatásban részesüljenek az Európai Unió által.

Az intézkedések összesen 1410 millió euró összegű támogatást hivatottak folyósítani olyan programok számára, amelyeknek középpontjában egészségügyi szolgáltatások, az érintettek védelme, társadalmi-gazdasági támogatás és a települési infrastruktúra fejlesztése állnak. Az új intézkedések meghozatalával a törökországi menekültek támogatását célzó 6000 millió eurós költségvetésből immár 5600 millió euró elosztásáról döntöttek 2016 óta. A fennmaradó egyenlegről még e nyáron határoznak. Az új intézkedések fő célja, hogy hosszú távú és fejlesztési támogatást adjanak a partnerekkel és az érintett török minisztériumokkal kötött megállapodások alapján. A vonatkozó szerződések aláírására 2020 végéig sor kerül, a megvalósításnak pedig legkésőbb 2025 közepéig le kell zárulnia.

Európáról szóló ismeretek terjesztése – 25 000 eurós Altiero Spinelli-díj

Pályázati felhívást tett közzé ma az Európai Bizottság az Altiero Spinelli-díj elnyerésére. Az először 2017-ben meghirdetett uniós pályázat azokat a kiváló kezdeményezéseket hivatott jutalmazni, amelyek segítik, hogy a polgárok még többet tudjanak az Európai Unióról, és jobban értsék az EU működését.

Az idei pályázat fő célcsoportja a fiatalok, előterében pedig olyan kezdeményezések állnak, amelyek ösztönzik a fiatalok polgári szerepvállalását, és javítják a félretájékoztatással szembeni ellenálló képességüket. A díjat 2019-ben európai uniós ismereteket közvetítő újszerű oktatási programok, információs és kommunikációs kampányok, a fiataloknak a demokratikus folyamatokban való részvételét segítő együttműködési kezdeményezések, valamint olyan tevékenységek nyerhetik el, amelyek lehetővé teszik a számukra, hogy megtapasztalják az EU előnyeit. Az idén akár 16 munka is lehet a díjazottak között, amelyeket a Bizottság egyenként 25 000 eurós pénzjutalomban részesít.

A versenyben uniós polgárok és az EU területén székhellyel rendelkező nem kormányzati szervezetek vehetnek részt. A jelentkezési határidő október 29., 17 óra. A díjátadó ünnepségre 2020 tavaszán kerül majd sor.