Özönlenek az uniós pénzek a Tusk-kormányhoz: az EU 137 milliárd eurót szabadít fel

(Írta: Zsíros Sándor) Az Európai Bizottságot meggyőzte az új lengyel kormány a jogállamisági ügyekről, ezért a befagyasztott pénzek feloldásáról döntöttek Brüsszelben.

Ursula von der Leyen, Európai Bizottság elnöke Varsóban bejelentette: 137 000 millió euró uniós pénz érkezik Lengyelországba a jövő héten. A forrásokat mindeddig a jogállamisági aggályok miatt blokkolták, a Donald Tusk vezette új kormány a hatalomra jutása után azonban ígéretet tett az igazságügy függetlenségének helyreállítására.

Napokkal ezelőtt a lengyel igazságügyi miniszter mutatta be Brüsszelben azt a tervet, amivel Varsó lezárná az ellene folyó 7. cikkely szerinti eljárást. Brüsszel ezt 2017-ben indította, amikor az előző ultrakonzervatív kormány felszámolta az igazságszolgáltatás függetlenségét. Most Ursula von der Leyen így fogalmazott: 

„Mély benyomást tett ránk a lengyelek elkötelezettsége, hogy visszaállítsák a jogállamiságot, ami a társadalom gerincét adja. Egy ilyen társadalomban mindenki a szabályok szerint viselkedik és az emberek és a cégek is megbízhatnak az intézményekben, amelyek felelősségre vonhatják a hatóságokat is.” 

A zárolás a lengyel felzárkóztatási pénzeket és a helyreállítási alapokat is érintette. A Donald Tusk vezette lengyel kormány december elején lépett hivatalba és még abben a hónapban 5000 millió eurónyi előleget hagyott jóvá az Európai Bizottság energetikai projektekre. 

„Elértük, amit akartunk, ezért ez egy fontos nap. Sok erőfeszítést tettünk, a lengyelek pedig a választások napján elkötelezték magukat a demokrácia és a jogállamiság mellett. Ezért ők az igazi hősök” – fogalmazott Donald Tusk miniszterelnök. 

A Bizottság jövő heti hivatalos döntése után Lengyelország fokozatosan, az egyes projektek készültségi szintje alapján juthat majd hozzá a kohéziós pénzekhez. A helyreállítási alapok forrásait pedig a szabályok szerint 2026 végéig el kellene költeni.

Lengyelország májusra kiléphet a hetes cikkely szerinti eljárásból, Magyarország egyedül maradhat # A jogállamiságot hiányolja, előrehozott választásokat sürget a lengyel konzervatív ellenzék # További támogatást ígért Ukrajnának a lengyel miniszterelnök