Park létesül a bécsi Északi pályaudvar helyén

Egyszerre városi vadon és a feltöltődést szolgáló pihenőhely Bécs új parkja, a Freie Mitte, amely az egykori Nordbahnhof területén létesül. Az osztrák fővárosban 1974 óta nem építettek ekkora zöldterületet. A munkálatokat ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel. (Nyitó kép: a városi vadon lesz a Freie Mitte park központi eleme © PID / David Bohmann)

„A Freie Mittével a parképítésben is új utakra lépünk: nem katonásan ápolt zöldterület lesz, hanem természetközeli pihenőhely a bécsiek számára. A Freie Mitte területén már most is számos védett hüllőfaj él, mint például a zöld varangy és a fürge gyík. A park kialakításakor ügyelünk a biológiai sokféleség megőrzésére, az új zöldterület egyszerre felel majd meg a faj- és természetvédelem követelményeinek, illetve a látogatók igényeinek” – mondta Bécs klímavédelmi városi tanácsnoka, Jürgen Czernohorszky az első kapavágás alkalmából.

Az egykori Nordbahnof (Északi Pályaudvar) területén – Bécs egyik új városfejlesztési területén – 2025-re 93 000 négyzetméteres zöldterületet hoznak létre. A Freie Mitte parkot több lépcsőben alakítják ki, ez év őszéig a terület szíve, a városi vadon és az első parkgyűrű készül el. Megtartják a környék jellegzetes topográfiáját, a szintbeli különbségeket, és még a vasúti sínek egy részét sem szedik fel.

Az 1,6 hektáros városi vadon két természetes vízfelületével már most is fontos élőhelye a zöld varangyoknak és a fürge gyíkoknak. A vizes élőhelyet – az itt élő védett fajok megóvása mellett – természetközeli élményterületté formálják át, fastégeken keresztül lehet majd megközelíteni és ülőalkalmatosságokat is kihelyeznek, hogy a látogatók innen figyelhessék a növény- és állatvilágot. Mivel a területen mezei nyulak, vörös vércsék, valamint számos védett lepke-, tücsök- és növényfaj is él, az építkezést ökológiai építésfelügyelő kíséri figyelemmel és minden beavatkozást természetvédelmi engedélyeztetés előz meg.

A területen található vasúti sínek két oldalán kapnak helyet a parkgyűrűk, amelyekből összesen négy lesz. Természetközeli növényekkel ültetik be őket és változatos funkciókat kapnak. Lesznek gyermekjátszóterek, kutyafuttató, biciklis játszótér, sportpályák, napozórétek és egy közösségi kert is. Az új városrész klímáját 300 új fa javítja majd.

Az osztrák fővárosban 1974 óta nem építettek ekkora parkot. Bécs ugyanis akkor adott otthont a Nemzetközi Kertészeti Kiállításnak, amelyből anno a Kurpark Oberlaa született.