Győr 750 éves: műemlék csónakház összeomlás előtt a város közepén

Megannyi hányattatás és tulajdonos után azzal, hogy Győr városa tavaly visszavásárolta az ország egyetlen XIX. századi csónakházát egy olyan cégtől, amelyiknek vezetője – amíg vállalkozása tulajdonolta és hagyta elképesztő módon leromolni az ingatlant, állítólag (mert nem látható!) a jeles ünnepre készülődő város tesz is új kincséért – derült ki már tavaly novemberben a helyi nyomtatványokból. (A csónakházról a felvétel 2021. július 23-án 11 óra 30 perckor készült.)

Csak megjegyezzük: az előző tulajdonostól gyakorlatilag semmit sem lehetett megtudni a Radó-szigeti csónakházról, mert nem volt hajlandó szóba állni az Infovilág munkatársával…

…holott az újságíró pusztán azt szerette volna megtudni, hogy mi a terve a cégnek a műemlék csónakházzal? Mi több, az érdeklődő hírlapíró már a főnökét Cerberusként őrző titkárnőnél elakadt: a hölgy ugyanis eleve eldöntötte, hogy a vezér kivel beszélhet, esetleg méltóztatik vagy nem méltóztatik szóba állni…

(A kép forrása: Győr+)

…így aztán még a Nap is kisütött azokban a percekben, amikor szerkesztőségünk tudomására jutott: Győr városa visszavásárolta (a ki tudja, pusztán csak sejthető, melyik polgármester által áruba bocsátott, a Radón roskadozó) ingatlant, és „a régi ház megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez”.

Lapunk tavaly november 5-én írta meg, hogy a mindaddig tulajdonos vállalkozás elképesztő titokban tartotta, hogy végül is mi a terve az ingatlannal és a fölépítménnyel. Mígnem, feltehetően anyagi meggondolásból, megvált tőle – információink szerint áfástul 170 millió forintért. A város minden bizonnyal nem keveset bukott az üzleten, hiszen aligha annyiért adta el, amennyiért visszavásárolta. Az időleges tulajdonos viszont minden bizonnyal nyert az ügylettel. Ilyenkor szokták pestiesen megjegyezni: „ügyes”.

A felvétel 2020. június 1-jén készült.

A Radó-szigeti csónakház 2020-i visszavásárlása egyébként csaknem napra pontosan egybeesik a (szerencsésnek aligha mondható, 13 évig tartott) Borkai-uralom 2019-i leáldozásával.

Azóta – bár a jelenlegi polgármester a visszavásárláskor bejelentette, hogy rendbe teszik az éppen az idén, a város 750. jubileumán 125 esztendős csónakház-ingatlant – máig semminemű mozgolódás sem látszik a Radó-szigetnek azon a pontján.

A felvétel 2019. május 27-én készült.

Megtudtuk viszont, hogy a város a műemlék csónakházzal együtt az ingatlan felújítási tervét is megvette/megkapta; aztán kiderült, hogy az Artenim Építészeti és Művészeti Korlátolt Felelősségű Társaság által készített a tervek már lejártak. Kerestük az Artenimet a székhelyén; ezt a címet jelöli meg az Opten Informatikai Kft. céginformációs rendszere: 9144 Kóny, Kossuth Lajos utca 75. Csakhogy a bozóttal sűrűn benőtt ingatlan lakatlan, tehát ott aligha működik tervezőirodai műterem, annak ellenére, hogy az ágak között picurka cégtábla hirdeti a kft.-t.

A felvétel 2018. április 28-án készült.

Következtetés, hiszen jól látható: a győri Radó-szigeten a visszavásárlás óta semmi sem történt a műemlék csónakházzal, legföljebb annyi, hogy állaga tovább romlott.

Viszont a lényeg a lényeg: a polgármester ünnepi külsőségek között tavaly november első hetében bejelenthette: „újra a városé”.

Az elaggott, megroggyant csónakház pedig hirdeti a sokkal többet érdemlő Győr jó hírét.

Infovilág-cikkek a 125 esztendős, a maga nemében egyedülálló csónakházról:

Győr a 750. évfordulóra készül – de így? (2021. április 12.)

Győr jócskán ráfizetett, végül megvette a Rába-szigeti csónakházat (2020. november 5.)

Győr: csónakház-sztori meglepetéssel és bonyodalmakkal (2020. október 27.)

Csónakház-ügy: “teljes erőbedobással dolgozik a megoldáson a polgármester” (2020. szeptember 7.)

Műemlék győri csónakház: élt 124 évet (2020. szeptember 5.)

Haldokló csónakház a Radón (2019. október 27.)

Győr többet érdemel(ne) – hagyják összedőlni az ország legrégebbi csónakházát? (2019. május 27.)

Kedves Nyilvánosság (2.) – Türelemmel várjuk a választ a győri városházától  (2019. április 8.)

Mi lesz veled, Rába-parti műemlék csónakház? – A Duna-parti is fölújításra vár (2018. június 11.)

Az ám, a Mosoni-Duna révfalui partján, a Kossuth-híd tövében áll a vizek városának ugyancsak ikonikus csónakháza. Egykoron a győri polgárság és kiváló hírű vízisport-életének másik központja volt. Mostanra jócskán elöregedett, sürgősen fölújításra szorul, mielőtt a Radó-szigeti „atyja” sorsára jut.