Pártok támogatottsága és politikusok népszerűsége, 2017. április

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 10-16. között, 1021 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 24 százalék. Az MSZP és Jobbik tábora nem változott, így 14 és 11 százalék. 

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, és 24 százalék. Viszont a párt szavazóinak aktivitása emelkedett, eként ebben a hónapban ők a legaktívabbak.

Az MSZP támogatottsága tavaly év vége óta lassan, de folyamatosan növekszik, a párt erre a hónapra stabilizálta a megszerzett táborát, ami most változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak.

A Jobbik támogatása a múlt hónaphoz képest nem változott, és 11 százalék. A párt támogatottsága már majd' egy éve beszorult a 10-11 százalékos sávba. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

2017_04_ppref.png

A többi párt megítélése minimálisan változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll. A DK viszont egy százalékpontot csökkenve újra 3 százalék. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban sem elérte el az egy százalékot, csakúgy mint a Párbeszéd, az MLP, és a Kétfarkú Kutya Párt sem. Viszont egy százalékpontot növekedve, 2 százalékon áll a Momentum Egyesületet is – amely bár nem párt, így nem választható – mégis, válaszadóink említették.

Az elmúlt hónapok politikai történései érdemben nem befolyásolták a pártok támogatottságát. Bár a Fidesz negatív, ellenségképző politizálása (CEU, Soros, EU, civilek, stb.) összességében nem nyeri el a szavazók támogatását, az MSZP által beindított „Fizessenek a gazdagok” kampány viszont pozitív fogadtatásra talál szinte az összes választói csoportban, ez csupán arra volt elég eddig, hogy a Fidesz mozgósítsa, aktivizálja a saját táborát, míg az MSZP stabilizálja azokat, akiket Botka megjelenésével magához vonzott.

A várhatóan párttá alakuló Momentum Egyesület az elmúlt hónapokban érdemi támogatói tábort csak Budapesten tudott szerezni, ahol kannibalizálta a kis pártok (Együtt, PM, LMP) szavazóit, de a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik táborát sem érintette meg, és a bizonytalanokból sem tudott új szavazókat bevonzani. Tehát a szervezet, megjelenésével nem hozott új szavazókat az ellenzéki táborba, és csak Budapesten volt átrendező hatása, vidéken a szervezetnek nincs kimutatható tábora. Eközben a bizonytalanok aránya két százalékpontot növekedve 41 százalék.

2017_04_ppref_idosor.png

Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 42 pontos, ami a múlt hónaphoz képest 2 százalékpontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 7 százalékpontos visszaesés.

Botka László (MSZP) népszerűsége a múlt hónaphoz képest két százalékpontot növekedve, 44 pont, januárhoz képest ez már 4 százalékpontos növekedés. Botka László ezzel hibahatáron belül megelőzte Orbán Viktort, és továbbra is egyértelműen a legnépszerűbb vezető a bizonytalanok körében.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége két százalékpontot növekedve 35 pont, januárhoz képest ez 4 százalékpontos növekedés. Saját táborán túl, ahol ő a legnépszerűbb, az értékek meglehetősen kiegyensúlyozottak.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége nem változott továbbra is 21 pont, amely az ellenfél pártok támogatónak körében egy számjegyű érték, és a saját táborban, illetve a bizonytalanok körében is a legalacsonyabb.

2017_04_pol_nepsz.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben találhatók.