Paul Lendvai átvette a Radnóti-díjat

Lapunk március 21-én adott hírt arról, hogy Nyírbátorban – az antirasszista világnapon – immár 19. alkalommal adták át a Radnóti Miklósról elnevezett Antirasszista Díjat azoknak, akik a társadalomban a békét szolgálják, a toleranciát képviselik és ellentmondanak mindannak, ami a gyűlölködésre szít. Az egyik kitüntetett, kiváló kollégánk, az idén 90 esztendős prof. Paul Lendvai, a Financial Times, az osztrák Die Presse, a Der Standard kolumnistája, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) Nemzetközi Adásainak vezérigazgatója, Kelet-Európa-szakértő halaszthatatlan elfoglaltsága miatt akkor nem lehetett jelen a nyírbátori ünnepélyen, ezért ma vette át a kitüntetését Budapesten. (Nyitó képeinken: Lendvai az Európai Könyvdíj átvételekor, illetve egyik magyar vonatkozású kötetének bemutatóján.)

Lendvai Pál a kitüntetése átvételekor Budapesten.

Kitüntetésre ajánlója, dr. Tóth Zoltán választási és közigazgatási szakértő laudációjában elmondta: Paul Lendvai újságíró, főszerkesztő, kortörténész egy személyben. A Bécsben élő, a magyarországi közéletet kiválóan ismerő Paul Lendvai írásai nagyon népszerűek itthon is. Közép- és Kelet-Európáról írt tizenhét könyve, számtalan újságcikke jelzi, mennyire aggasztja a náci eszmék terjedése a világban, különösen nálunk.

Legutóbbi kötete magyarul „Új honfoglalás” címen jelent meg, amiért decemberben megkapta az Európai Könyvdíjat. Az Europäische Rundschau folyóirat főszerkesztője és társkiadója, a Der Standard bécsi napilap heti kolumnistája és az ORF Európa-stúdió műsorának vezetője.

A vészkorszakot gyerekként élte át, ennek hatására írásaival, interjúiban, beszédeiben harcol a rasszizmus minden megnyilvánulása ellen nemcsak Ausztriában és Magyarországon, hanem könyvei fordításain keresztül más országokban is.

A magyar miniszterelnök lelkesedését az osztrák és egyéb szélsőjobboldali politikusok iránt Paul Lendvai mérhetetlen cinizmusnak tartja, és fel is szólal ellene. Vallja, hogy senki sem lehet közömbös az idegengyűlölettel, az antiszemitizmussal szemben, hiszen a hallgatás is cinkosság. Ezért támogat minden kiállást a humanizmus, a tolerancia és a szolidaritás mellett. – Paul Lendvainak a kitüntetést Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének és a Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR)elnöke nyújtotta át. 

 

Az Infovilág szerkesztőségi közössége ezúton gratulál a kollegiális körben Lendvai Paliként ismert és emlegetett kiváló újságírónak a kitüntetéséhez, és további jó erőt, egészséget, alkotókedvet kíván neki.