Pécsről Bécsbe: a Pannon Filharmonikusok hangversenye a Musikvereinben

(Szabó Csilla tudósítása) A Pannon Filharmonikusok a Bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister / Mesterek zenéje sorozatába kapott meghívást, a hazai együttesek közül elsőként sikerült a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania – felkérésre. Tavaly októberben adta első hangversenyét az „Aranyteremben” – ahonnan a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét közvetítik a nagyvilágnak, és ami a Bécsi Filharmonikusok és a Bécsi Mozart Zenekar állandó otthona is – május 22-én, vasárnap várja ismét a bécsi közönség, majd három évadon át két-két alkalommal. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken természetesen magyar vendégművészek lépnek fel. (A nyitó képhez: a Pécsi Filharmonikus Zenekar fellépése a bécsi Musikvereinben; Dékány Zsolt felvétele)

Bogányi Tibor (kép: Dékány Zsolt)

A minőségi zenekultúra iránt mélyen elkötelezett, 1811-ben alapított Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, aminek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. A pécsi székhelyű nemzeti együttes sosem félt a megmérettetéstől: a budai Müpában is csaknem két évtizede sikeres bérletsorozata van. A magyar „vidéken” élő társulat a különösen igényes bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a szintén vidéken született, Pécsről induló, mára a Bécsi Zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere. A művészek által a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének, a pécsi Kodály Központnak rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző alapította. Lickl György nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar délvidéki kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is elültette a mindenkori muzsikusok szívébe.

Az e hétvégi koncert a bécsi Musikvereinben visszatérés a kezdetekhez: elmosódik a magyar vidék és a nemzetközi pezsgésről híres egykori császárváros földrajzi különbsége, és csak a minőségi igénnyel előadott klasszikus zene marad.

Lickl Bécsből 1807-ben áttelepült muzsikusként, Mozart-kortárs és Haydn-tanítványként, Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, aminek eredményeként Pécs város zenei élete intenzív fejlődésnek indult. Bécsi zenészeket szerződtetett, és rövid idő alatt Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozott felmérhetetlen értékű szellemi, társadalmi, sőt, gazdasági fejlődést is, az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott, fenn, Bécsben” elhangzott, azt nagyon rövid időn belül Pécsett is megismerték, játszották és beszéltek róla.

Ma már kényelmesen és gyorsan utazhatunk Pécsről Bécsbe, a magyarok számára is elérhető bármely értékes kulturális tartalom, esemény. A pécsiek szorgalmazzák a földrajzi távolság zenés áthidalását, így 2023. novemberi koncertjükhöz kapcsolódóan, például, egy bécsi tematikus városlátogatással egybekötött buszos kirándulást terveznek.

Várdai István (Kép: Marco Borggreve)

Május 22-én Bogányi Tibor vezető karmester és a pécsi születésű Várdai István, a világhírt szerzett Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und Darstellende Künste) vonós és húros tanszéke csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma.

Csellószólós, a hangszerre jellemző áradó dallamokban bővelkedő hangversenyt hallhat a közönség. Bécs városa az est mindhárom szerzőjének életében fontos szerepet töltött be. Antonio Vivaldi a velencei intrikák kapcsán, élete végén Bécsben próbált szerencsét, Robert Schumann szimfonikus stílusának fő inspirációját éppen a bécsi Franz Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájából merítette, Schubert pedig egész életében Bécsben élt. Vivaldi gordonka-kettősversenye fülbemászó szekvenciáival ragadja magával a közönséget, Schumann versenyműve szenvedélyes közvetlenségével, Schubert szimfóniája pedig „mennyei hosszúságú” dallamaival – ahogy Schumann fogalmazott. Bogányi Tibor, az est karmestere egyúttal szólistaként is színpadra lép, ezáltal még inkább muzsikus partnere lesz az est másik szólistájának, Várdai Istvánnak. Népszerű, könnyen befogadható, mégis színes és mély érzelmű műveket hallhatunk ezen a koncerten.

A Kodály Központ rezidens zenekarának fővárosi jelenléte és nemzetközi turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni e hazai felismerés nemzetközi elismerése. A bécsi premierturnéról készült kisfilm megtekinthető a zenekar YouTube csatornáján.