Továbbra is pörög a hazai használtautó-piac

Áprilisban is nagy forgalom jellemezte a hazai használtautó-piacot: 69 113 személygépkocsi cserélt gazdát, 7,2 százalékkal több az esztendővel ezelőttinél. Akár biztosra vehető, hogy az idén megdől a tavalyi 817 ezres adásvételi csúcs. (A nyitó kép forrása: www.gebrauchtwagen-erfurt.de)

Az autógyárak kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolják a kereslet – mondta el tudósítónknak Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója. – Már a használtautó-import sem tudja kielégíteni a jó minőségű használt autók iránti keresletet, mivel már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni. A forinthoz mérten elképesztően drága euró is nehezíti az importőrök dolgát.

Az év első harmadában 288 ezernél több használt autó cserélt gazdát, tizedével több, mint esztendővel ezelőtt. A használtautó-piaci forgalom annak ellenére volt ilyen élénk, hogy elmaradt számos, vállalati flotta megújítása. Így aztán egyes használtautó-kategóriákban 20-30 százalékkal nőttek az árak.

Mivel az autópiacokon a következő hónapokban sem lehet kedvező fordulatra számítani, igen nagy valószínűséggel az idén újabb rekorddal zárja az évet a belföldi használtautó-piac. A szakember szerint az áremelkedések miatt sokan a tervezettnél előbb vásárolnak gépkocsit. A forgalomnövekedésben közvetett szerepe van a szervizdíjak emelkedésének is. Sok autós a javítási, karbantartási költséget járművének cseréjével igyekszik megtakarítani.

A hazai használtautó-piacon leggyakrabban alsóközép-kategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az idei első négy hónapban. Az alsóközép-kategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf.

A kisautók listáját a Suzuki Swift vezeti, amit az Opel Corsa és a Volkswagen Polo követ. A leggyakoribb tíz modell között a felsőközép-kategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát.