Brüsszel nem ad Orbánéknak 18 000 milliós euró kompenzációt a lemondásért az orosz olajról

A Magyarországgal foglalkozó nemzetközi hírek élvonalába ugrott az amerikai–magyar konzervatívok ma kezdődő, budapesti, kétnapos, évente esedékes konferenciája, a CPAC – tudósít például a brit Guardian. Említhető az amerikai NPR, a közszolgálati rádiót is, ami a konferencia kapcsán megszólaltatta Kim Lane Scheppelet, a Princeton Egyetem alkotmányjogászát, aki nyomatékosította: Magyarország nem demokrácia, legalábbis a mértékadó elemzőközpontok szerint.

Beszélt arról, hogy eltorzították a választási rendszert is, emiatt Orbán gyakorlatilag legyőzhetetlen. Elmondta: a kormányfő fogságába ejtette a kulcsintézményeket, amikkel évről évre egyre jobban bebetonozta a hatalmát. Megjegyezte: soha nem volt egyetlen olyan elnöke sem Amerikának, mint Trump, aki diktátorral kötött barátságot. Valóságos kultúraháborút vív Orbán, amivel példát mutat az amerikaiaknak is, akik az ő hatására értek el sikereket a „Tegyük Amerikát újra naggyá!” (Make America Great Again / MAGA) mozgalomban. Rod Drehertől, az egyik legismertebb amerikai konzervatív, de inkább szélsőséges véleményvezértől olyan mondatokat idéz az amerikai rádió, mint például, hogy nagyon jól tette Orbán, hogy nem hezitál az állami hatalmi intézményeket is bevetni avégett, hogy a genderizmus és transzneműség zavarait helyre tegye…

A The Guardian szerint Orbán „betonból fonja össze” a tengeren innen és tengerentúli jobboldali szálakat, miközben nem átallja hirdetni a Great Replacement, azaz a „Nagy Csere”, a „Nagy Helyettesítés” teóriáját. A brit elemző szerint Orbán migrációs politikája tökéletes példája ennek az összeesküvés-elméletnek, miszerint az idegenek, a menekültek azért jönnek Magyarországra, hogy a keresztény fehér nép helyét elfoglalják.

A szombaton az amerikai Buffalóban történt tömegmészárlás kitervelője is ezt hirdetve ragadott fegyvert és gyilkolt meg 10 embert, négyet pedig megsebesített. A gyászos eset kapcsán helyi amerikai törvényhozók ellen is nyomozásba kezdtek, mert közülük nemegy hirdeti a 18 éves gyilkos fiú által követett eszmét.

Így aztán nem véletlenül esett az amerikai Conservative Political Action Conference, a CPAC választása Budapestre; arra ugyanis nem volt még példa, hogy a konzervatívok Európában tartsák meg konferenciájukat. Lakner Zoltán a The Guardian munkatársának elmondta: Orbán elérte a célját, világpolitikai tényező lett, s ennek is köszönhető az amerikai konzervatívok érdeklődése. Az ebből az alkalomból létrehozott magyar honlapon már olvasható a felszólalók egy részének névsora, köztük Tucker Carlson, a Fox Tv showmanje, Mark Meadows, Trump volt elnök kabinetfőnöke, Nigel Farage, a britek brexitjének főideológusa, szélsőjobboldali ex-uniósképviselő. Fájhat viszont Orbánnak, hogy Trump nem jön Budapestre, mert a félidős választási kampánnyal van elfoglalva, hogy a republikánus előválasztásokon minél több jelöltje győzzön – a demokraták kihívójaként – a novemberi megmérettetésen.

A Newsweek szerint, látva Orbán meglepően magabiztos győzelmét tapasztalván, Biden elnök elérkezettnek látta az új nagykövet kinevezését Magyarországra. David Pressman személyében egy olyan demokrata érkezik majd Budapestre – feltéve, hogy a szenátus megszavazza mandátumát –, aki például jogászként nyakig benne volt a Trump elleni impeachmantben, hogy törvényi úton távolíthassák el a hatalomból a 45. elnököt.

A Newsweek véleménycikkét a magyar kormány által támogatott Danube Institute és Matthias Corvinus Alapítvány által Budapestre vendégségbe hívott Michael O’Shea jegyezte. A szerző szerint Bidennek le kellene végre győznie dölyfösségét és tudomásul kellene vennie, hogy Európa szívében nem veszíthet el egy szövetségest. A magyarok elfogadták a tiltakozás nélkül a választás eredményét, s amely országról George Pataki, New York állam volt kormányzója nemrég azt mondta: „vibráló, egészséges demokrácia”. A szerző vizionálja a jobboldali populisták és antiglobalisták megerősödését Európa szívében, élükön Orbánnal, ezért Biden hibázik, ha őt semmibe veszi.

Elképedve fogadták a magyar kormány követelését Brüsszelben, amikor 18 000 millió eurós kompenzációt terjesztett fel az olajembargóért cserébe – írja meg a részleteket a vitáról a brit Daily Express. Ez sokszorosa annak a 750 milliónak, amit még a múlt héten vetett fel ugyanott Szijjártó. Sajnos, ebből azt a következtetést is levonta az újság, hogy hiábavaló volt Orbánhoz kiruccannia Ursula von der Leyennek.

Mindenesetre kompenzáció helyett most a RePowerEU stratégiai alapot (lásd: az Európai Bizottság szerdán előterjesztette a REPowerEU-tervet, felvázolván, milyen intézkedéseket kíván hozni válaszul az Ukrajna elleni orosz invázió által okozott nehézségekre és világméretű energiapiaci zavarokra), amiben nemcsak kompenzáció jut Magyarországnak és a többi tagállamnak, de a teljes orosz energiafüggőség felszámolását sem kapkodja el: az évtized végére ígéri.