Percenként mérő, folyamatos cukorérték-figyelő a 77 Elektronika Kft.-től

(Bittner Péter tudósítása) A cukorbetegek és kezelőorvosaik is minden eddiginél részletesebb képet kaphatnak az emberi szervezet cukor-háztartásáról annak a folyamatos cukorfigyelő rendszernek köszönhetően, melyet a magyar 77 Elektronika Kft. munkatársai készítettek, és napokon belül megjelenik a piacon. Fontos tudnivaló: a készülék előreláthatólag a tavasz végétől egészségügyi ártámogatással is elérhető lesz.

A mobiltelefon-alkalmazással összehangolható glükózszenzor képes a nap 24 órájának minden percében új cukorértéket mérni a betegnek, aki az eredményeket azonnal megoszthatja orvosával. A valós idejű, folyamatos glükózmonitorozásnak köszönhetően a pácines és orvosa is megtudhatja, láthatja, hogy például az étkezés, a sportolás, vagy a gyógyszerek milyden hatással vannak a beteg cukor-anyagcseréjére. A készülék képes idejében figyelmeztetni a beteget a veszélyes értékekre, akár alvás közben is.

Magyarországon az ujjbegy-szúrásos vércukorszint-ellenőrzést elsőként a 77 Elektronika Kft. tette széles körben elérhetővé a cukorbetegek számára. A Dcont® vércukormérő termékcsaládot fejlesztő és gyártó, teljesen magyar tulajdonú 77 Elektronika cégcsoport évtizedek óta vezető szerepet tölt be a vércukormérők hazai piacán. Az általuk fejlesztett vércukormérő termékcsalád egyes típusai egyedülálló módon képesek magyarul – akár szóban is – kommunikálni a betegekkel. A Dcont-család legújabb típusai elsőként a világon ±8 százalékos hibahatáron belüli, csaknem klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérésre alkalmasak az otthoni önellenőrzéskor. A 77 Elektronika „okos” vércukormérő készülékei összekapcsolhatók a szintén a cég által fejlesztett telemedicinás rendszerrel is.

A magyar hi-tech vállalat mostantól tovább bővíti a cukorbetegség kezelését megkönnyítő eszközkínálatát, és az olasz A. Menarini Diagnostics-szel együttműködve itthon is elérhetővé teszi a GlucoMen Day folyamatos cukormonitorozási rendszert (continuous glucose monitor, CGM / telefon: 06 80 88 00 77).

A bárki számára hamarosan elérhető készülék abban különbözik az ujjbegyes vércukorméréstől, hogy a CGM valós idejű (percenként mér), dinamikus információt ad a glükózszint-változás sebességéről és irányáról; a hagyományos (ujjbegyes) vércukormérő csak egy „pillanatképet” ad a glükózszintről. A GlucoMen Day-t használó beteg így folyamatosan értesül arról, hogy étrendje, a testmozgása (sportolása) és az alkalmazott diabétesz-gyógyszerei, vagy épen az inzulin milyen hatással van a glükózanyagcseréjére.

Mindennek köszönhetően a páciens és a kezelőorvosa is részletes képet kaphat a beteg szervezetének cukor-háztartásáról, a legtöbbször a hasfali bőrre helyezett érzékelő segítségével kiderülhet, hogy mi okozza a vércukorszint nagymértékű változásait, és így elemezhető, mit szükséges változtatni az alkalmazott terápiában.

A szenzort fájdalommentesen, tű nélkül a bőr felszíne alá helyezik egy egyszerű eszköz segítségével. A szöveti glükózszintet érzékelő a nap 24 órájában percenként méri annak értékét, és automatikusan továbbítja a ráépített adattovábbító segítségével – okostelefonra vagy monitorra.

A Magyar Tudományos Akadémián ma délelőtt rendezett szakorvosi szimpoziumon a többi között elhangzott, hogy a cukorbetegséggel élőket súlyos szövődmények fenyegetik, amiknek az elkerüléséhez kulcsfontosságú a vércukorgörbék folyamatos figyelemmel kísérése, és különösképpen pedig az ingadozások kiszűrése, elkerülése.

A ma bemutatott GlucoMen Day használata mindenekelőtt a „labilis cukorbetegek” esetében is javasolt, mivel az eszköz képes észlelni és az egyént, az orvosát, a hozzátartozóját értesíteni, ha glükózszint eléri az optimális céltartomány felső vagy alsó határát (szaknyelven: hiper- vagy hipoglikémiás fázisba ér), sőt, az adatok alapján képes előre megítélni a veszélyes értékeket és idejében figyelmezteti is erre a készülék használóját. Mindezek ismeretében a páciens orvosa segítségével megoldást találhat a túl alacsony vagy túl magas cukorértékek normalizálására.

Emellett akkor is javasolt a CGM használata, ha például kismamáknál gesztációs diabétesz (=tehességi cukorbetegség) alakul ki – kiváltképp abban az esetben, ha inzulinos terápiát alkalmaznak a várandósság alatt.

Előfordulhat továbbá az is, hogy a glükózszint ellenőrzését nemcsak napközben, de éjszaka is el kell végezni. Erre is kényelmes megoldás a 24 órás készülék, hiszen óriási terhet vesz le a betegek válláról.