Győr, Iszkápa köz, Tűz utca: csak a szemét

Jó reggelt, tisztelt győri városháza! Csak jelenteni szeretném, hogy megvan ám még mindig az újvárosi Iszkápa közben meg a Tűz utcában a dicsekvésre okot nem adó szeméthalom. Még mindig masíroznak ám ott a hatalmasra, macskányira hízott patkányok…

…és a szomszédos házakban gügyögnek, nevetgélnek a csecsemők, kisgyerekek – mindaddig, míg a rusnya rágcsálók föl nem fedezik őket. Mert ha netán fölfedeznék a piciket, akkor óriási lenne a tragédia…

…ami persze bármikor bekövetkezhet, és jöhetnek súlyos betegségek is, amelyekhez képest az új koronavírus kutyabaj…

Éppen egy hónappal ezelőtt – alighanem egyedülálló módon – az Iszkápa közi, mintegy 500 köbméteres szeméthalom mellett rendeztek sajtótájékoztatót olyanok, akik (bár nincsenek vezető pozícióban) felelősséget éreznek mindazért, ami az ország naponta dicsért, kiemelkedően gazdag, a kormánypárti győztesek által igazgatott városnak azon néhány száz méteres körzetében látható. Felelősséget éreznek az ott lakók iránt, ám nincsenek intézkedési helyzetben. Ám szégyellik, hogy a sokszoros észrevételek után a fülük botját sem mozdították (csak a budapesti Infovilág vagy tucatszor írt a győri szemét- s hulladékhalomról meg a rágcsálófészekről) az Audi-város hatalmasai. A jelenlegi polgármester 13 évig volt előde inkább „adriázott”, utóda (pedig nagyon reményesen kezdte polgármesteri tevékenységét, majd) úgy gondolta, hogy Napkirályként látványosabb a „tevékenysége”, szóval, már ő sem válaszol az újságírói megjegyzésekre, mi több, az általa kinevezett „biztos asszony” is hallgat, bár a véleményt kérő leveleket még átveszi… Hihetetlennek tűnik föl, hogy nem tudnának arról, hogy a barokk műemlékeiről és négy folyójáról (is) híres Győr legnagyobb patkányfészke a város II. kerületében (Újvárosként ismerik a helyiek), az Iszkápa köz és a Tűz utca által határolt területen található – írta az Infovilág egy hónappal ezelőtt. Meg ezt is:

„Legalább másfél évtized óta mérgező-fertőző sebe, tájéka a városnak, szégyene az éppen regnáló önkormányzatnak.” Lapunk számos alkalommal írt az áldatlan állapotról, képekkel dokumentálta a helyzetet; íme az utóbbi egy év cikkei:

A győri városháza szerint az ilyesmi nem közügy

Győr, Tűz utca: a barokk város szégyene

(Győr-)Nyugaton a helyzet változatlan

Hallgatag városházi hivatalnok, avagy: Győr többet érdemel(ne)

Címzett: a győri polgármester – lássa: a Nyilvánosság

Elaggott gyönyörűségek a győri Újvárosban

Győr, Tűz utca? – Borkai Úr, elfogadhatatlan!

Borkai dacos hivatala – közben gyűlik a szemét a győri Tűz utcában

Gyávaság vagy csakazértis? – Borkai szelleme munkál a győri városházán

Régi gondok a győri Újvárosban

Borkai szelleme kísért Audi-városban…

Győr többet érdemel(ne) a városházi hallgatásnál

Levelezés a győri polgármesteri megbízottal

Dr. Dézsi, vagy Borkai örökösei Győr élén?

A tény: az illetékesek vagy nem válaszoltak, vagy csak immel-ámmal foglalkoztak a témával, az Infovilágnak a győri bajokat föltáró, a városképet rontó állapotokat bemutató írásaival.

Holott legalább nyolc éve ilyen állapotok uralkodnak az Iszkápa közben és a Tűz utcában – állapították meg a cikkünk elején említett sajtótájékoztatót összehívó politikusok. Az Infovilág szerkesztője kénytelen helyesbíteni: sokkal régebb óta (bizonyíték rá a Google műholdas felvétele), tehát nem csupán a 14. éve hatalmon lévő Fidesz a hunyó, bár neki aztán igazán lett volna ideje, pénze a takarításra.

Tragikus, hogy az egy hónappal ezelőtti sajtótájékoztatón részt vevők, a helyi sajtó ifjú munkatársai „egyáltalán nem tudtak” Győr eme szégyenfoltjáról. Rajtuk kívül – állítólag – a megyei tisztifőorvos sem; csak a hulladékhalmok mellett tartott sajtótájékoztató reggelén hallott róla az egyik párt tisztségviselőjének a tájékoztatása alapján.

Az egy hónappal ezelőtti sajtóeseményen a magát zöldpártként definiáló szervezet győri elnöke a többi között elmondta, hogy a kerület egykori önkormányzati képviselője (a nemrég frissen kinevezett városi alpolgármester!) is hibás az áldatlan állapotok miatt, mert ha tudott róla, akkor miért nem cselekedett, ha meg nem (és ez nagy baj), akkor meg azért terheli a felelősség. Itt jegyezzük meg, hogy az alpolgármester úr sem volt hajlandó hónapok óta közvetlen és tisztességes választ adni az Infovilág hivatalos leveleire. Mintha bujdokolna, mert úgy látszik, Győrött (is) ez a régi bevett szokás.

Méltatlan a barokk Győrhöz, méltatlan napjaink Győréhez, méltatlan az itt (és mindenekelőtt az Iszkápa közben és környékén élőkhöz), méltatlan ahhoz a polgármesterhez, aki mindenütt jelen van, mindenütt fényképezik, videózzák, nyilatkozik naponta akár többször is – mintha naponta 33 órát dolgoznék. Az Újváros végi, a lapos eleji hulladékhalom pedig továbbra is hízik, akár a benne élő patkányhad. (E sorok írója ott született, ott volt kisgyerek, de ilyen állapotokra nem emlékszik!)

Zechmeister Károly meg Wennes Jenő – Győr két, ikonikus polgármestere – pedig forog a sírjában és szégyenkezik.