Nincs környezetvédelmi tárcánk, akár csak Tanzániának, Szomáliának

A koronavírus okozta korlátozások feloldásával visszatértek a forgalmi dugók, a közlekedési zaj, és nőtt a légszennyezettség. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján a vizsgált nagyvárosok közül Budapest az egyetlen az öreg kontinensen, ahol a légszennyezés már meg is haladta a lezárások előtti szintet.

A Greenpeace Magyarország hosszú idő óta küzd az évente tízezernél több honfitársunk halálát okozó légszennyezettség csökkentéséért. A környezetvédő szervezet fotóeseményével most arra hívja fel a figyelmet: tanuljunk a koronavírus okozta válságból. A közlekedés átalakításával tegyük tisztábbá városaink levegőjét, őrizzük meg és fejlesszük tovább a járvány alatt bevezetett intézkedéseket. Ezzel magunkat óvjuk, saját szervezetünket tesszük ellenállóbbá a vírusos megbetegedésekkel szemben.

A Greenpeace demonstrációjával ma délelőtt a lezárt pesti aló rakpartról üzent a város- és kerületvezetőknek, valamint a kormány tagjainak: itt az ideje, hogy megfelelő helyi értéken kezeljék a tiszta közlekedésre való áttérés fontosságát. A sajtó sajnálatosan mérsékelt érdeklődése mellett megtartott rendezvény azért nem hagyja lankadni a figyelmet, talán egyre többeknek lépi át az ingerküszöbét a tény, hogy Magyarországon évente csaknem 13 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt. Bulgária után nálunk a legrosszabb a helyzet az Európai Unióban. Itt az ideje, hogy követeljünk hatékony intézkedéseket az egészségünk megőrzéséért a döntéshozóktól! Már csak azért is, mert Európában egyedül nálunk nincs környezetvédelmi minisztérium. Egy ENSZ-kutatás világtérképe szerint is összesen csak 4 olyan ország van világszerte, ahol már nem működik független környezetvédelmi tárca, és a szakterület csak alacsony szintű képviseletet „élvez”.

Négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig hatósági jogkörrel rendelkező független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium stb.) helyettesíti az önálló tárcát az ENSZ 2019 januárjában közzétett kutatási eredmények szerint.

Aki komolyan gondolja, hogy itt az idő a cselekvésre, az bátran írja alá a Greenpeace Magyarország petícióját.