HiperSuli: a Telenor is készül a tanévkezdésre

Az új tanév közeledtével tizenkét részes TudatosNet videósorozattal segíti a HiperSuli a szülőket és a gyerekeket, hogy biztonságban legyenek az online térben. A biztonságos internetezés alapjait bemutató kisfilmek olyan aktuális témákat dolgoznak föl, mint például a csevegőalkalmazások használata, az online zaklatás, a digitális szülői felügyelet. (A nyitó kép forrása: https://startuponline.hu/tag/hipersuli)

Azúj tanév (remény szerint) hagyományosan kezdődik, azt azonban nem lehet kizárni, hogy a közeli jövőben újra előáll a kényszerű karanténhelyzet, ami ismét az online térbe tereli a diákokat. Bár a digitális oktatás kényszerűségből vált még fontosabbá a múlt hónapokban, a kihívás lehetőségeket is tartogat. A megnövekedett online jelenlét hatására a gyerekek digitális készségei gyorsabban fejlődnek, és még nagyobb figyelem hárul a fiatalok online tudatosságára és biztonságára.

Az Ipsos KidComm kutatása szerint[1][1] tíz magyar családból kilencnek van pc-je, vagy laptopja, a családok fele tablettel is rendelkezik (sajnos, arról nincs információnk, hogy a család valamennyi gyermekének van-e saját használatú számítógépe – a szerk.), azonban a szülők ötöde egyáltalán nem foglalkozik a veszélyekkel, a biztonságos internetezés témájával.

A Telenor elkötelezett a gyerekek online védelme iránt; digitális oktatási programjában, a HiperSuliban hangsúlyos szerepet kap az internet és a technológia használatának tudatossá tétele, amihez iskolai foglalkozások mellett TudatosNet néven bárki számára elérhető tananyag, kvíz segít.

A gyerekek életének részei a számítógépek, alkalmazások és az online kapcsolatok. Tudatos nethasználatukról nemcsak az iskolában, hanem otthon is beszélni kell. Ugyanakkor sok szülőnek van szüksége segítségre, hogy megóvja gyermeke biztonságát a digitális térben is. Ehhez pedig fontos, hogy a családokban beszéljenek az online világról, a veszélyekről is. A Telenor új videósorozata ezt a célt szolgálja, segít a szülőknek. A videók közül néhány inkább a szülőket, mások inkább a gyerekeket szólítják meg, a legjobb azonban az, ha közösen nézik meg a filmeket és beszélgetnek a látottakról.

A koronavírus miatti iskolabezárások óta a HiperSuli sokféle módon támogatta a pedagógusokat. A digitális oktatási módszerekről a tavasz óta összegyűlt tapasztalatokat összegző, és a szakmabelieknek és a szülőknek is tanácsokat adó TudásPakk mellett nemrégiben digitális tananyag-gyűjtemény jött létre egy pályázatnak köszönhetően. Most pedig a HiperSuli a szülőkhöz szól a www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat oldalon bárki számára elérhető TudatosNet videósorozattal.

A Telenor a tanuláshoz szükséges otthoni digitális eszközök beszerzésében is igyekszik segíteni. A HiperSuli ajánlatában a digitális oktatáshoz ajánlott tablet és otthoni mobilnetes Hipernet Home+ előfizetés szerepel. A tarifacsomag részletei itt tanulmányozhatók.

[1][1] A 2016-i mérést követően 2019 őszén ismét a 8–17 évesek médiafogyasztását és eszközhasználati szokásait vizsgálta az Ipsos KidComm kutatása személyes, szülői és gyermek kérdőíves interjúkkal.