Rosszindulatú informatikai támadások: a legveszélyesebb országok

Számos olyan ország szerepel a rosszindulatú IT-támadások szempontjából legkevésbé biztonságos államok friss rangsorán, ahol magyar cégeknek is élénk üzleti kapcsolataik lehetnek.

Pakisztánt és Iránt is megelőzve, Thaiföld áll annak a listának az élén, amelyből kiderül: hol a legnagyobb a rosszindulatú informatikai támadások aránya a világon – mutat rá a Panda Security friss összesítő anyaga. A mesterséges intelligenciával támogatott, végpontvédelmi megoldásokat nyújtó vállalat a rendszerében regisztrált tavalyi riasztási esetek száma alapján rangsorolta a legveszélyesebb országokat.

A listán számos olyan állam fellelhető, ahol a magyar vállalatoknak élénk üzleti, partneri kapcsolataik vannak. Görögország ugyanis a 10. legveszélyesebb helynek számít, az Egyesült Államok a 14., a szomszédos Szlovénia a 15., Svédország és Spanyolország is tagja a nem túl nagy büszkeségre okot adó húszas körnek.

„Azoknak a hazai vállalatoknak, amelyek élénk nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek, ráadásul munkatársaik a listán szereplő országokban lévő partnereikkel jóformán állandó kapcsolatban vannak, különösen körültekintően és alaposan kell eljárniuk a védelmi megoldásaik kapcsán. A közös, internet alapú munkafolyamatok, a levelezés, a fájlcsere, a tárhelymegosztás, az egyéb online kommunikáció és platformok rendkívüli veszélyeket hordozhatnak. Ezeken keresztül ugyanis a megbízhatónak vélt partner gyenge védelme miatt olyan rosszindulatú akcióknak – zsarolás, ellopott adatokkal való visszaélés, adathalászat – válhatnak célpontjaivá, amelyek akár a társaság hazai működését is veszélyeztethetik vagy komoly működési kiesést okozhatnak”– figyelmezteti az érintetteket Gölcz Dénes, a Panda Security hazai ügyvezető igazgatója.

A Panda Security rendszerében regisztrált rosszindulatú riasztások alapján a világ 20 legveszélyesebb országa:

1.     Thaiföld11.  Kolumbia
2.     Pakisztán12.  Malajzia
3.     Irán13.  Argentína
4.     Bolívia14.  Egyesült Államok
5.     Brazília15.  Szlovénia
6.     El Salvador16.  Ciprus
7.     Egyesült Arab Emírségek17.  Dél-afrikai Köztársaság
8.     Mexikó18.  Peru
9.     Indonézia19.  Svédország
10.  Görögország20.  Spanyolország