Egy anyagilag sikeres polgármester

Végre megtudhattam, miért nem ér rá dr. Dézsi Csaba András magyar orvos, belgyógyász, kardiológus, politikus, író, ez év január 26. óta Győr polgármestere válaszolni a neki írt, a város ügyeiről érdeklődő leveleimre, annak ellenére, hogy első nagy fölbuzdulásában reményt keltő választ küldött szerkesztőségünknek. (A nyitó kép a győri Iszkápa közben készült 2020. június 1-jén délelőtt 10 órakor.)

Az Adria-kedvelő Borkai Zsolt 13 évig volt győri polgármester utódja – miként május 7-i cikkünkben írtuk – március 14-én késő délután, 81 perccel azután, hogy megkapta elektronikus levelemet – biztató választ küldött rá:

„Köszönöm, hogy megkeresett. Sajnálom, egyben elnézését kérem, hogy alpolgármester úr nem reagált a megkereséseire. Beszélek vele, hogy ez miért történt így. A levélben szereplő írásaiban áldatlan állapotok láthatók egyes épületekben. Ez egyértelmű. Bármi kérdése van, készséggel állok rendelkezésére…”

Az évtizedek során sok mindent látott, hallott, megtapasztalt újságíró reményre jogosító módon úgy vélte: Dézsi professzor az ő embere. A szívspecialista polgármester végre más lesz, mint megközelíthetetlen elődje és kamalduli némaságot fogadott munkatársi köre.

A Dézsi-válaszon fölbuzdulva nyomban levelet írt szerkesztőségünk a polgármester által ajánlott főbiztos asszonynak, Adorján Andreának, akitől jóformán postafordultával érkezett is a gyönyörűen fogalmazott (ám nesze, semmi, fogd meg jól) válasz:

„Kedves Kulcsár László!

Nagyon köszönöm levelét. Sokszor látjuk ezeket az épületeket, hiszen Győrben élünk. Bizony, milyen szép épületek lennének, ha mind tündökölne. Reméljük, hogy hamarosan mindegyik a régi pompájába öltözik, szépen megújul. Mivel sok magántulajdonban van, s bizony sokszori felszólítás, egyeztetés során sem sikerült eredményt elérni, ezért csak remélni tudjuk, hogy egyszer csodaszépek lesznek az elhanyagolt épületek. Köszönjük, hogy felhívja rájuk a figyelmet, képekkel szemlélteti az idő múlását. Ahogyan az emberek is, úgy az épületeink is velünk együtt öregszenek. De nem csak a múlt nagy érték, a jövő talán még nagyobb. Éppen ezért újra felvesszük a munkás bakancsot és bekopogtatunk a magántulajdonban lévő épületek gazdáinak ajtaján, hátha együtt tudjuk szépíteni, megóvni a múltat a jövőnek.

Még egyszer hála és köszönet a munkásságáért, a kitartásáért, kedves László.

Jó egészséget és szép napokat kívánok…”

A levelet szerkesztőségünk köszönettel fogadta, egyúttal közölte: ez nagyon kevés, konkrétumokra lenne szükségünk, mert az utóbbi néhány évben ezeregy kifogásolni valót írt meg az Infovilág, ám gyakorlatilag egyik ügyben sem jutott egyről a kettőre.

A Dézsi professzor-polgármester által ajánlott kedves hölgy – ne titkoljuk a nevét: Adorján Andrea polgármesteri főbiztos – azóta is hallgat, bár kértük a konkrét együttműködésre. A többi között azért is, mert Dézsi prof. helyettese, Szeles Szabolcs alpolgármester sem volt hajlandó érdemi válaszra azok után, hogy három levelet is küldtünk neki, amelyben korántsem a kedves egészsége, hanem a város ügyei iránt érdeklődtünk. Azaz: legyünk tárgyilagosak, az alpolgármester mégis csak válaszolt 2020. május 25-én késő este – a Facebookon azzal kapcsolatban, hogy sokadszor tettük szóvá a győri Iszkápa közben meg a Tűz utcában évek óta fölgyülemlett hulladékot/szemetet.

Az alpolgi válasza (szó szerinti idézet a helyesírási hibákkal együtt):

„Nem én, és nem a képviselőtársaim szemetelünk. Próbált, próbál az önkormányzat tenni ez ellen, és most dr. Dézsi Csaba András polgármester úr vezetésével még nagyobb fokozatba kapcsoltunk…Persze Önnek (értsd: Kulcsár Lászlónak – a szerk.) ezt majdhogynem kár leírni, mert számtalanszor válaszolt már az önkormányzat, és számtalanszor jutunk ugyanoda, mert Önnek a tények nem számítanak. Pedig egyetértünk. Összefogás kellene, hogy együtt oldjuk meg győriek a köztisztaság problémáját, mert ehhez mindenkire szükség van. És kérem engedjen meg még egy megjegyzést. Ön sok esetben kritikus (ami lehet hogy helyenként talán picit jogos is), és egyáltalán nem érdekli a válasz. Arról viszont egyszer sem, soha SOHA nem írt egyetlen mondatot sem, hogy mit értünk el Újvárosban a képviselőtestülettel, vagy akár itt helyben dr. Fekete Dávid képviselőtársammal. Az elmúlt tíz évben utcák, terek sokasága újult meg. Kossuth utca, Bethlen tér, Insula Lutherana, a teljes Bercsényi liget, a teljes Bercsényi liget utca, a Pinkóca utca, a Liget utca, a telepi részen több utca, több játszótér, új parkolóhelyek sokasága. Az Olimpiai Sportpark. Több milliárd forrás. Sorolhatnám még. Számtalan közösségi programot indítottunk. Hősök napja, március 15 ünnepségek a Kossuth szobornál, a Művelődési Ház számtalan rendezvénye. De Önt ezek nem érdeklik. Ezek egyetlen mondatot sem érnek. Ugye minden éremnek két oldala van. tisztelettel, Szeles Szabolcs.”

Nos, igen tisztelt Szeles Szabolcs, először is

mutassa meg a cikkeinkre küldött konkrét önkormányzati válaszokat! Ilyent nem fog találni.

És persze érdeklik lapunkat az eredmények, a beruházások is, amelyek egy olyan gazdag városban valósulnak meg, mint Győr. Csakhogy egyet ne felejtsen: az újságírónak nem a dicsőítés a feladata. Alkalomadtán még annak is eljöhet az ideje. De addig, amíg Iszkápa közök, Tűz utcák, omladozó pénzügyi paloták és vasútállomások, kívül huj, belül juj házak és dicséretre korántsem méltó megannyi folt éktelenkedik az Audi-városban, addig, kérem, ne számítson elismerésre, hanem

dolgozzék keményen éjjel-nappal azért, hogy választói majdan jó szívvel emlékezzenek Önre. Polgármester-példát talál az utóbbi száz évben: Zechmeister Károlyt, Wennes Jenőt…”

A győri Radó-szigeten omladozó műemlék csónakház (épült 1896-ban), amelyet hosszú évek óta képtelen megmenteni a kőgazdag Győr városa…

Ezekre a sorainkra természetesen nem érkezett válasz (kiszámítható: nem is fog). Szeles Szabolcs megtette a kötelességét: válaszolt is meg nem is, miután szerkesztőségünk nem a Facebookon, hanem hivatalos levélben szólította meg az alpolgármestert, és neki hivatali kötelessége lett volna ugyanolyan módon válaszolnia, miként ő megszólíttatott. (Ennyit a hivatali illemről.)

És most vissza a győri polgármesterhez, akinek gratulálunk az ország-világ előtt elismerendő szorgalmához. A www.mfor.hu portálon olvastunk az imént arról, hogy a több lábon álló kardiológus és polgármester kiváló üzletember is: milliókat jövedelmezett neki a saját márkás, narancsízű étrend-kiegészítő rágótabletta-biznisze és a  meséskönyve után a cégéből kivett osztalék.

(Az mfor.hu beszámolója szerint a cég 2018-i 40,6 millió forintos forgalma tavaly 64 millióra nőtt, a nyeresége pedig 25 millióról 32 millió forintra.) 

Arról legföljebb csak említést teszünk, hogy jut ideje a főállású politikus városvezetőnek arra is, hogy papagáj-tenyészetével foglalkozzék, és – Facebook-bejegyzéseiből tudhatóan – naponta legalább egy látványos rendezvényen vegyen részt.

Csak így tovább! Igaz, szívesen látnánk az Infovilág-cikkekben szereplő hiányosságok megszüntetésének az elkezdését is, ám arra még évei vannak a győri városházának és vezetőinek. Azért, hogy el ne feledjék, ide írjuk a teendőket, tessék szemezgetni belőlük:

 1. Győr többet érdemel(ne) – Ötletroham az omladozó Schäffer-ház láttán (2017. 08. 06.)
 2. Ötletroham az omladozó Schäffer-ház láttán (2.) (2017. 08. 22.)
 3. Egy kis séta – nem Nagyváradon, hanem Győrött (2017. 09. 24.)
 4. Győr többet érdemel(ne) – a Bécsi kapu tértől a Káptalandombon át (2017. 10. 02.)
 5. Háztáji, egyúttal közérdekű – a HIVATAL és a sajtó (2017. 10. 05.)
 6. Rába-szeri fanyűvő szorgalom (2017. 11. 14.)
 7. Győr többet érdemel – visszatemetett reneszánsz kori kincsek a Dunakapu tér alatt (2017. 11. 22.)
 8. Győr többet érdemel(ne) – sebek sokasága csúfítja a várost (2018. 01. 02.)
 9. Ceterum censeo „levélre válaszolni illendő dolog” (2018. 01. 26.)
 10. Vasbetonba merevedett világ(kép) – Győr többet érdemel(ne) (2018. 03. 01.)
 11. Múzeum, ami nincs: évekkel ezelőtt lejárt ígéret – Győr Európa (egyik) kulturális fővárosa szeretne lenni (2018. 03. 04.)
 12. Emlékezésre csábító győr-szigeti illatok (2018. 03. 09.)
 13. Győr többet érdemel(ne) – Rozália sebeitől a Sarló közi fekélyekig (2018. 04. 01.)
 14. Győr többet érdemel(ne) – Jó munkához idő kell? (2018. 04. 23.)
 15. Győr továbbra is többet érdemel(ne) – Baross utcai bibik (2018. 05. 21.)
 16. Győr többet érdemel(ne) – konyhaszagot árasztó gazdasági udvar a klasszicista műemlék lakóházban (2018. 05. 27.)
 17. Mi lesz veled, Rába-parti műemlék csónakház? – A Duna-parti is fölújításra vár (2018. 06. 11.)
 18. Pusztuló patinás pénzügyi palota – Győr többet érdemel(ne) (2018. 06. 12.)
 19. Vitakulturálatlanság és szegénységi bizonyítvány (2018.07.12.)
 20. Győr többet érdemel(ne) – kérdéseink és a válaszok (2018. 07. 24.)
 21. Győr többet érdemel(ne) – harmadszor is a Fejérvári-házról (2018. 09. 24.)
 22. Győr többet érdemel(ne) – Továbbra is kérdéses a Schäffer-ház sorsa (2018. 10. 05.)
 23. Két bűz között (2018. 10. 13.)
 24. Kedves nyilvánosság (2018. 11.02.)
 25. Győr többet érdemel(ne) – Lelakott sugárút (2018. 11. 06.)
 26. Győr többet érdemel(ne) – tér-kép szépséghibákkal (2018. 12. 18.)
 27. Győr a dölyfnél többet érdemel(ne) (2019. 01. 13.)
 28. Győr többet érdemel(ne) – sokadszor a Schäffer-házról (2019. 02. 07.)
 29. Kedves Nyilvánosság (2.) – Türelemmel várjuk a választ a győri városházától (2019. 04. 08.)
 30. Kedves Nyilvánosság (3.) – Semmitmondó válaszok a győri városházától (2019. 05. 11.)
 31. Győr többet érdemel(ne) – A Schäffer-házról sokadszor (2019. 05. 15.)
 32. Győr többet érdemel(ne) – levélváltás A HIVATALLAL – a tanulság az olvasóra bízva (2019. 05. 21.)
 33. Győr többet érdemel(ne) – hagyják összedőlni az ország legrégebbi csónakházát? (2019. 05. 27.)
 34. Győr többet érdemel(ne) – apró változások a kamalduli némaság ellenére (2019. 06. 06.)
 35. Győr többet érdemel(ne) – Hajós Alfréd forog a sírjában (2019. 06. 10.)
 36. Győr többet érdemel(ne) – sosem lesz rend a Bécsi-kapu téren? (2019. 06. 16.)
 37. A győri városháza szerint az ilyesmi nem közügy (2019.06.21.)
 38. Győr, Tűz utca: a barokk város szégyene (2019. 07. 19.)
 39. (Győr-)Nyugaton a helyzet változatlan (2019. 07.01.)
 40. Hallgatag városházi hivatalnok, avagy: Győr többet érdemel(ne) (2019.07.18.)
 41. Nem tud az írni… – Nyílt levél Borkai polgármesternek (2019. 08. 29.)
 42. Címzett: a győri polgármester – lássa: a Nyilvánosság (2019. 09.21.)
 43. Elaggott gyönyörűségek a győri Újvárosban (2019. 09. 26.)

44.) Kifárasztásra játszik a Schäffer-ház tulajdonosa? (2019. 09. 28.)

45.) Győr, Tűz utca? – Borkai Úr, elfogadhatatlan! (2019. 10. 11.)

46.) Borkai bujkál: fölfújták aztán lefújták (2019. 10. 11.)

47.) Tömegtüntetés: Győr Borkainál sokkal többet érdemel (2019. 10. 12.)

48.) Borkai kétszer NEM (2019. 10. 15.)

49.) Győr Borkainál többet érdemel (2019. 10. 19.)

51.) Borkai dacos hivatala – közben gyűlik a szemét a győri Tűz utcában (2019. 10. 25.)

52.) Haldokló csónakház a Radón (2019. 10. 27.)

53.) Írja meg, oszt jó napot! (2019. 11. 04.)

54.) Borkai után újabb botrány Győrött: ellopták a múzeum arany érmegyűjteményét (2019. 11. 12.)

55.) Megtört a jég: dr. Rákosfalvy válaszolt – dolgoznak a Schäffer-házon (2019. 11. 18.)

56.) Aggódnak és reménykednek Győr városvédői (2019. 12. 11.)

57.) A gőg és dölyf rossz tanácsadó – levél Sándorfi úrnak a győri városházára (2019. 12. 14.)

58.) Schäffer köpönyeget kapott (2019. 12. 18.)

59.) Borkai óta sem változott a „munkamódszer” a győri városházán (2020. 01. 02.)

60.) Győri városháza: borkaiság a neved (2020. 01. 14.)

61.) Gyávaság vagy csakazértis? – Borkai szelleme munkál a győri városházán (2020. 01. 22.)

62.) Régi gondok a győri Újvárosban (2020. 02.02.)

63.) Az újságíró archívumából: Adós győriek (2020.02.15.)

64.) Győri múzeumi (muzeális) titkok (2020.03.01.)

65.) Borkai szelleme kísért Audi-városban… (2020.03.07.)

66.) Győr többet érdemel(ne) a városházi hallgatásnál (2020.04.13.)

67.) Az újságíró archívumából: Győrnek nincs műszaki múzeuma (2020.04.17.)

68.) Levelezés a győri polgármesteri megbízottal (2020.05.07.)

69.) Dr. Dézsi, vagy Borkai örökösei Győr élén? (2020.05.10.)