Győr Borkainál többet érdemel

Megígérték a győriek éppen egy héttel ezelőtt, hogy addig fognak tüntetni Borkai Zsolt ellen, míg le nem mond a város frissen, ám nagyon kicsi többséggel megválasztott polgármestere.

Október 13-án a Fidesz/KDNP színeit képviselve jelent meg a neve a szavazócédulákon, és igen nagy valószínűséggel mindenekelőtt a párttársai voksoltak rá a szavazófülkékben. A polgármesterségének 13. évébe lépett Borkai Zsolt minden eddiginél kevesebb szavazatot kapott, annyit mindenesetre igen, hogy elméletileg legyőzte az ellenzéki összefogásban tömörült ellenfelét, aki viszont – tekintettel a gyanúsan sok rontott, érvénytelen szavazócédulára – újraszámlálást kért.

Miután Győrött még sosem pörögtek olyan gyorsan a lényeges politikai események, mint ezen a héten, a polgármester kénytelen-kelletlen színt vallott. Pontosabban: lemondott a hét elejéig képviselt színéről, a narancssárgáról. A budapesti pártközpont ugyanis úgy döntött, hogy nem hordozza tovább a sokáig példának kikiáltott – ám az adriai jachton lezajlott, erkölcsösnek és követendő példának aligha minősíthető – városvezetőt, az immár koloncnak minősített Borkait. Percek alatt kitették a szűrét a Fideszből, amit a polgármester – miközben kijelentette, hogy a következő öt évben is ő áll Győr élén – a 150 másodperces keddi „sajtótájékoztatóján” már úgy interpretált, hogy önként (dalolva aligha) kilépett a pártjából. A Fidesznek tehát, miközben idejében és jól tudta, vaj van jelöltje füle mögött, még ráeresztette a győriekre (akiknek viszont csaknem a fele nem tudta vagy nem akart tudomást venni az adriai „kiruccanásról”), hogy megválasszák.

A csel bevált, a mór megtette kötelességét, a mór mehet.

Borkai kötelességszerűen hitet tett amellett, hogy bár nincs tagkönyve, továbbra is szorosan együttműködik majd a közgyűlésben a Fidesszel, elvégre egész politikai karrierjét neki köszönheti.

Arról viszont, ami az ország közvéleményét sokkal jobban érdekli, mint a jachtos orgia, egy szó sem esett a keddi „sajtótájékoztatón”, tekintettel arra, hogy az újságírók nem kérdezhették a monológja után a helyszínről szapora léptekkel távozó polgármestert.

Ez és főleg az, hogy a hívei körében oly’ népszerű politikus városvezető a botrány kirobbanása óta bujkál a győriek elől, türelmetlenné tette a város közvéleményét, mert miként tudósítónknak nem kevesen elmondták: a négy folyó városának lakói nem olyanok, mint Borkai, akiben mélységesen csalódtak, és aki nem mer a szemükbe nézni. Mert ha lenne még bátorsága, akkor kiállna eléjük, és igyekeznék megcáfolni a városszerte keringő korrupciós ügyeket, melyeknek főszereplői rajta kívül azok az urak, akik vele együtt élték ki kapuzárás előtti ösztöneiket a hajón. (Aki nem tudná, az ott történtekről számos fénykép-felvétel és videó is megjelent a világhálón, a város neveletlen ifjúsága nagy derültségére.)

A győri, sőt országos ellenzék megígérte: addig nem nyugszik, amíg Borkai Zsolt nem távozik a város éléről, és ezután is rendszeresen tüntetni fog a lemondását és új választás kiírását követelve. A csomagolását segítendő, egy bőröndöt is kikészítettek a számára.

Az ok egyszerű: Győr többet érdemel.