Győr többet érdemel(ne) – A Schäffer-házról sokadszor

Bár szerkesztőségünk szerette volna közvetlenül az érintettől megtudni, hogy mi a szándéka a győri Bécsi-kapu teret legalább évtizede csúfító, sokkal jobb sorsra érdemes, kétemeletes, késő klasszicista stílusban 1840 körül épült lakóházzal, egyéb elérhetőség nem lévén, e-mailben kereste meg a Püspökvár Kft.-t, amelyről csak sejteni lehetett, hogy egy ismert győri ügyvéd nevéhez fűződik.

Tekintettel arra, hogy jó ideig nem sikerült kideríteni, kié az ingatlan, aztán amikor hivatalos papírokból kiolvashattuk, a tulajdonos úgy tett, mintha tájékoztatási tilalomban szenvedne. Később kiderült, inkább az anyagiakkal volt gondja, feltehetően ezért nem kívánt nyilatkozni. Lapunk közben többször is foglalkozott a Bécsi-kapu teret elcsúfító sarokháztömbbel: https://www.infovilag.hu/2017/08/06/gyor-tobbet-erdemelne-otletroham-az-omladozo-schaffer-haz-lattanhttps://www.infovilag.hu/2017/08/22/otletroham-az-omladozo-schaffer-haz-lattan-2https://www.infovilag.hu/2018/10/05/gyor-tobbet-erdemelne-tovabbra-is-kerdeses-a-schaffer-haz-sorsahttps://www.infovilag.hu/2018/10/18/kik-felelnek-gyor-varoskepeerthttps://www.infovilag.hu/2018/12/18/gyor-tobbet-erdemelne-ter-kep-szepseghibakkalhttps://www.infovilag.hu/2019/01/13/gyor-a-dolyfnel-tobbet-erdemelnehttps://www.infovilag.hu/2019/02/07/gyor-tobbet-erdemelne-sokadszor-a-schaffer-hazrol szerzőnk minden alkalommal tudakolta a város jó híréért felelős városházi hivatalnokoktól: Mit kíván tenni Győr azért, hogy végre visszanyerje a környezetéhez méltó állapotát – a város talán legszebb terét jó évtized óta elcsúfító – Schäffer-ház? 

Tavaly advent óta azonos képekből álló paraván igyekszik elrejteni az omladozó házat a járókelők szeme elől.

Miként lapunk 2019. május 11-i számában tájékoztattuk a nyilvánosságot, a győri városházának a sajtó kiszolgálására hivatott beosztottainak főnöke május 7-én 15 óra 35 perckor telefonbeszélgetésünk végén megígérte: írásban válaszol a kérdéseinkre. Válaszolt is, harminc-egynéhány szóban; írásának lényege: „információ hiányában nem tudok nyilatkozni”. Írta ezt az a tisztviselő, akinek beosztásánál fogva igen is illenék információkkal rendelkezni – ha a sajtó a köz tájékoztatása céljából megkeresi és kérdezi. Természetesen a hivatalnok a Schäffer-házat illető kérdést is elhárította információhiányra hivatkozással.

Időközben szerkesztőségünk tudomására jutott, hogy új tulajdonosa lett a Bécsi kapu tér 1-3. alatti ikerépületnek. A 2019. január 2-án Püspökvár Kft. néven 3 millió forintos alaptőkével alapított, január 8-án bejegyzett (telephely: Győr, Teleki utca 17.) ingatlanforgalmazási cég, amely január 25-én számlát nyitott a K&H Banknál. Ez a társaság vásárolta meg január 28-án a félig romos ingatlant. Azt (egyelőre) nem sikerült kideríteni, hogy mennyiért. Tekintettel arra, hogy a céghez a postai címen kívül csak egy e-mail-címet (rakosfalvy.zoltan@rakosfalvy.hu) sikerült találni, május 2-án levelet írtunk a társaságnak, tudakolandó: tervezi-e a sarokháztömb felújítását, ha igen, mikorra, vagy (miután a kft. a cégbejegyzés szerint ingatlanforgalmazással foglalkozik) tovább értékesíti. Ez esetben minden bizonnyal még jó ideig a jelenlegi állapotában kell elviselni az épületet…

Lapunk ismét beleütközött a Győrött magasra fölhúzott hallgatás falába: bár a másodszor is elküldött érdeklődő levelünket a Püspökvár Kft. „elolvasta” jelzéssel nyugtázta, érdemi választ nem érkezett tőle.

Ennek ellenére megelégedéssel tölti el szerkesztőségünket, hogy a tényt, amely szerint az idén január 8-án bejegyzett kft. megvette a jelenleginél sokkalta jobb sorsra érdemes iker-épülettömböt, az Infovilág közölte elsőként a (győri) nyilvánossággal (is).

Az már csak kiegészítő információ lehet, amit a megyei sajtótermék ma – az Infovilág értesülése után másodikként – közzé tett, nevezetesen: a Püspökvár Kft. a városban jól ismert Rákosfalvy Zoltán ügyvéd és társa tulajdona – a Schäffer-házzal együtt.

Mindazonáltal érdekes, hogy elsőként nem a helyi lap tudta meg az ingatlanvásárlás hírét, annak ellenére, hogy jelek szerint nagyon jóban van a szerző a kft. tulajdonosával, akit tudósításában „per Zoltánként” nevez meg: