EFJ: a magyar média 78 százaléka kormánypárti

Közleményben fejezte ki aggodalmát az Európai Újságírók Szövetsége (EFJ) a magyarországi sajtószabadság helyzete, a független média hiánya miatt. Az EFJ ismertette azt a tanulmányt, amelyet a Mérték Médiaelemző Műhely készített, Sven Giegold európai parlamenti képviselő megbízásából. (A címlapfotó forrása: EFJ / Peter Kohalmi / AFP)

Az elemzés kimutatta, hogy a Fidesz messzemenő médiahatalommal rendelkezik. Ezt bizonyítja, hogy a hazai média politikai riportjainak 64,1 százaléka kormánypárti, a közszolgálati médiában pedig ez az arány 77,8 százalék. Giegold szerint „Magyarország elrettentő példája annak, amikor túl sokáig csak figyelik, hogy mi történik, ahelyett, hogy kiállnának a sajtószabadság mint alapvető érték mellett. (…) Az EU-nak végül meg kell védenie a sajtószabadságot és fel kell lépnie az állami média-koncentráció ellen”.

Az EFJ közleményének végén beszámol arról, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a közeli múltban létrehozta az Európánkért-díjat azoknak az újságíróknak az elismerésére, akik „kiváló, kiegyensúlyozott és objektív módon tájékoztatnak az Európai Unióról, az európai eszmékről, értékekről, fejleményekről és problémákról, annak érdekében, hogy a közvélemény jobban értse Európát”. 

Idézi a közlemény Trom Andrást, a MÚOSZ alelnökét, aki elmondta: a díj adományozásakor az a szándék vezérelte az alapítókat, hogy kifejezésre juttassák megbecsülésüket azoknak az újságíróknak, akik igyekeznek ellensúlyozni a kormány ellenőrzése alatt álló közszolgálati média egyoldalú és félrevezető hírszolgáltatását. A közlemény ismerteti, hogy az idei díjazott Halmai Katalin, Kárpáti János, valamint Kugyela Tamás és Márton Balázs.

A teljes közlemény és a tanulmány itt, tessék kattintani!