Győri sajtótáj a szeméthalom mellett

Aki nem tudná, a barokk műemlékeiről és négy folyójáról (is) híres Győr legnagyobb patkányfészke a város II. kerületében (Újvárosként ismerik a helyiek), az Iszkápa köz és a Tűz utca által határolt területen található.

Legalább másfél évtized óta mérgező-fertőző sebe, tájéka a városnak, szégyene az éppen regnáló önkormányzatnak. Az Infovilág számos alkalommal írt az áldatlan állapotról, képekkel dokumentálta a helyzetet; íme az utóbbi egy év cikkei:

A győri városháza szerint az ilyesmi nem közügy

Győr, Tűz utca: a barokk város szégyene

(Győr-)Nyugaton a helyzet változatlan

Hallgatag városházi hivatalnok, avagy: Győr többet érdemel(ne)

Címzett: a győri polgármester – lássa: a Nyilvánosság

Elaggott gyönyörűségek a győri Újvárosban

Győr, Tűz utca? – Borkai Úr, elfogadhatatlan!

Borkai dacos hivatala – közben gyűlik a szemét a győri Tűz utcában

Gyávaság vagy csakazértis? – Borkai szelleme munkál a győri városházán

Régi gondok a győri Újvárosban

Borkai szelleme kísért Audi-városban…

Győr többet érdemel(ne) a városházi hallgatásnál

Levelezés a győri polgármesteri megbízottal

Dr. Dézsi, vagy Borkai örökösei Győr élén?

Sajnálatos módon az illetékesek vagy nem válaszoltak, vagy csak immel-ámmal foglalkoztak a témával, az Infovilágnak a győri bajokat föltáró, a városképet rontó állapotokat bemutató írásaival.

Aztán ma fölébredt egyszerre két párt helyi vezetője is: sajtótájékoztatót hívott össze az újvárosi dicstelen helyszínre, az Iszkápa közbe, éppen az alá a két ipari kamera alá, amely az áldatlan állapotot figyeli egy idő óta – persze teljesen hiába, mert semminemű intézkedés sem történt a hulladékhalmok elszállítására.

Az MSZP helyi vezetője szerint legalább ezer köbméter vegyes hulladékban dőzsölhet patkányok sokasága.

Meg is jegyezte az (egyébként ellenzéki önkormányzati képviselőként is ismert) Pollreisz Balázs, hogy legalább nyolc éve ilyen állapotok uralkodnak itt és a Tűz utcában. Az Infovilág szerkesztője kénytelen volt helyesbíteni: sokkal régebb óta (bizonyíték rá a Google műholdas felvétele), tehát nem csupán a 14. éve hatalmon lévő Fidesz a hunyó, bár neki aztán igazán lett volna ideje, pénze a takarításra.

A helyi sajtó ifjú munkatársait kérdezvén kiderült: egyáltalán nem tudtak Győr eme szégyenfoltjáról. Rajtuk kívül a megyei tisztifőorvos sem; csak ma reggel hallott róla, amikor a szocialista párt tisztségviselője tájékoztatta róla.

Részt vett a sajtóeseményen a magát zöldpártként definiáló LMP győri elnöke is. Jenei Ferenc a többi között elmondta, hogy a kerület egykori önkormányzati képviselője (a nemrég frissen kinevezett városi alpolgármester) is hibás az áldatlan állapotok miatt, mert ha tudott róla, akkor miért nem cselekedett, ha meg nem (és ez nagy baj), akkor meg azért terheli a felelősség.

A barokk Győrhöz abszolút méltatlan állapot megszüntetése több, mint sürgős. El kell szállíttatnia a fölgyülemlett, ki tudja, hány köbméter hulladékot (gyakorlatilag szemetet), és gondoskodnia kell arról, hogy ne ismétlődhessen meg a jelenlegi állapot.

Az Infovilág szerkesztősége egyébként hónapokkal ezelőtt hivatalos levélben fordult Szeles Szabolcs polgármester-helyetteshez. Leveleinket minden alkalommal átvette a címzett, ám nem válaszolt.

Vagy mégis?

Szeles Szabolcs a Facebookot választotta (?) arra, hogy tegnap (!) késő este végre válaszoljon. Azt írja a többi között, hogy nem az ő asztala az Iszkápa köz, a Tűz utca és a környék áldatlan állapota. (Lehet, hogy most nem, de évekig, amíg önkormányzati képviselő volt, mindenképpen az ő hatásköre [is] volt.) Ám győriként, képviselőként, alpolgármesterként „érinti a felháborító helyzet”. Így ír a Facebookon: „Nem én, és nem a képviselőtársaim szemetelünk. Próbált, próbál az önkormányzat tenni ez ellen, és most dr. Dézsi Csaba András polgármester úr vezetésével még nagyobb fokozatba kapcsoltunk.” Szeles alpolgármester szerint „a szemét magánterületen van… és ez nehezíti a helyzetet… Közpénzt felhasználva hordunk el magánszemetet.” Állítja: „sokszor megtette itt (is) az önkormányzat és a szolgáltató. De hol a határ. Minden magáningatlanról oldjunk meg minden magán szemetet? Hol lenne a határ (bocsánat, most nyilván kicsit pikírt voltam). Ezzel együtt folyamatosan szankcionál, és tesz hatósági intézkedéseket az önkormányzat itt (is)…” (Csak éppen észrevehetetlen a tevékenysége – a szerk.)

És most rákapcsol az alpolgi (további szó szerinti idézet a helyesírási hibákkal együtt):

„…Persze Önnek ezt majdhogynem kár leírni, mert számtalanszor válaszolt már az önkormányzat, és számtalanszor jutunk ugyanoda, mert Önnek a tények nem számítanak. Pedig egyetértünk. Összefogás kellene, hogy együtt oldjuk meg győriek a köztisztaság problémáját, mert ehhez mindenkire szükség van. És kérem engedjen meg még egy megjegyzést. Ön sok esetben kritikus (ami lehet hogy helyenként talán picit jogos is), és egyáltalán nem érdekli a válasz. Arról viszont egyszer sem, soha SOHA nem írt egyetlen mondatot sem, hogy mit értünk el Újvárosban a képviselőtestülettel, vagy akár itt helyben dr. Fekete Dávid képviselőtársammal. Az elmúlt tíz évben utcák, terek sokasága újult meg. Kossuth utca, Bethlen tér, Insula Lutherana, a teljes Bercsényi liget, a teljes Bercsényi liget utca, a Pinkóca utca, a Liget utca, a telepi részen több utca, több játszótér, új parkolóhelyek sokasága. Az Olimpiai Sportpark. Több milliárd forrás. Sorolhatnám még. Számtalan közösségi programot indítottunk. Hősök napja, március 15 ünnepségek a Kossuth szobornál, a Művelődési Ház számtalan rendezvénye. De Önt ezek nem érdeklik. Ezek egyetlen mondatot sem érnek. Ugye minden éremnek két oldala van. tisztelettel, Szeles Szabolcs.”

A képekhez: egyszer itt, egyszer ott…

Nos, igen tisztelt Szeles Szabolcs, először is

mutassa meg a cikkeinkre küldött konkrét önkormányzati válaszokat! Ilyent nem fog találni.

És persze érdeklik lapunkat az eredmények, a beruházások is, amelyek egy olyan gazdag városban valósulnak meg, mint Győr. Csakhogy egyet ne felejtsen: az újságírónak nem a dicsőítés a feladata. Alkalomadtán még annak is eljöhet az ideje. De addig, amíg Iszkápa közök, Tűz utcák, omladozó pénzügyi paloták és vasútállomások, kívül huj, belül juj házak és dicséretre korántsem méltó megannyi folt éktelenkedik az Audi- városban, addig, kérem, ne számítson elismerésre, hanem

dolgozzék keményen éjjel-nappal azért, hogy választói majdan jó szívvel emlékezzenek Önre. Polgármester-példát talál az utóbbi száz évben: Zechmeister Károlyt, Wennes Jenőt…

Végezetül egyetlen kérdés: miért kellett a mai sajtótájékoztatóra mintegy másfél évtizedig várni?