Akár halál hamis fogyókúrás készítményektől

Egyre több hamisító használja ki, hogy a késő tavaszi, kora nyári időszakban megnő a kereslet a fogyókúrás szerek iránt, és a tökéletes alak gyors elérését ígérve akár életveszélyes termékeket ajánlanak a fogyasztóknak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a fiatalok csaknem kétötöde találkozott már hamis étrend-kiegészítővel. Egy ideje 1600 gyógyszertár együttműködésével zajlik a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely garantálja, hogy csak ellenőrzött és jó minőségű készítmények jussanak el a fogyasztókhoz.

Hazánkban folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt – derül ki a HENT legfrissebb kutatásából. Számottevő növekedés tapasztalható a 18–22 évesek körében: 2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, esztendő múltán már 46,7 százalék.

A HENT egy idei – a fiatalok hamis termékekkel kapcsolatos magatartását vizsgáló – felmérése szerint a 18–26 év közöttiek 39 százaléka találkozott már valamilyen hamis étrend-kiegészítővel. Az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek kétharmada az internetet, 56 százaléka pedig a közösségi médiát tartja a hamisítványok forgalmazása legnépszerűbb csatornájának.

A hamisított vagy nem ellenőrzött forrásból származó fogyókúrás szerek különösen veszélyesek az egészségre, hiszen kellő minőség-ellenőrzés hiányában tényleges összetételükről aligha lehet megbízható információhoz jutni. Alkalmazásuk esetén csupán az a jobbik eset, ha az ígért testsúlycsökkenés elmarad. Előfordulhat, hogy az illegális termék fel nem tüntetett összetevői súlyos egészségügyi kockázatot, az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat, akár halált okoznak.

„Mindenképp éljünk a gyanúval, ha egy online hirdetés egy eddig ismeretlen »csodatablettát» kínál számunkra.A jogszabályi előírások ugyanis egyértelműek: tilos olyan állítások használata, amelyek a súlycsökkenés ütemére vagy mértékére utalnak” – emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a HENT elnökhelyettese. Hozzátette: a megbízható fogyókúrás termékek megkülönböztetését nehezíti, hogy a jelenleg piacon lévő ilyen típusú készítmények többsége étrend-kiegészítőnek minősül: az étrend-kiegészítők pedig a jelenlegi uniós gyakorlatnak megfelelően forgalmazás előtt nem esnek át bevizsgálási folyamaton, a gyártónak csupán bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI).

Az estenként halálos mellékhatások miatt a piacról kivont hatóanyagok (pl.: szibutramin) jelenleg is megtalálhatóak az illegális internetes forgalmazásban, tehát nagyon kell figyelni!