Világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Díjakkal

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint további öt innovációs díjat adtak át ma a kitüntetetteknek. A tudósokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság elsősorban a gazdasági mutatók – az elért többleteredmény, többlet-árbevétel – és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeket.

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírusellenes gyógyszerkészítmény segédanyagáért. A szintetikus kémiai eljárás hatékony, környezetbarát és tetemes költséget megtakarító. Végeredménye tucatnyi humán gyógyszer segédanyaga. Az amerikai CyDex cég után a CycloLab ennek a ciklodextrin-származéknak a második legnagyobb gyártóhelye a világon.

A 2021. évi Ipari Innovációs Díjban a Meditop Gyógyszeripari Kft. részesült, a Favipiravir Meditop 200 mg filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.

A 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmag-szaporító, -termeltető és -forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével. A 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díj a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft.-t illette a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért – a tiszta víz szolgálatában.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díját a Műszer Automatika Kft. kapta a MANTI hővédő anyagcsaládért.

A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjában a Péntech Solutions Kft. részesült a digitális cégfinanszírozásért. A Péntech azért jött létre, hogy digitalizálja és ezáltal megkönnyítse a magyar kis- és középvállalati ágazat pénzügyi munkáját és finanszírozási folyamatait.

A 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívásra beérkezett 35 pályaműből a bírálóbizottság 33 innovációt ismert el sikeres, 2021-ben megvalósult teljesítményként. A díjazottakról és további 27, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány ezen a linken nyitható meg.