Hazai kitüntetett kozmetikum: fertőtlenít és ápol

Bár bezárt a fél világ, a kozmetikai boszorkányműhelyekben új és újabb termékek készülnek. Nemrég értesültünk róla, hogy a magyar gyártású Lavylites kapta az idén a legtöbb fődíjat a kozmetikumok legnevesebb világversenyén, a Global Beauty & Wellness Awards-on.

Több mint 300 nevezés érkezett a világ vezető független szépségipari versenyére, az iparág nagy megmérettetésére. A Nadja Swarovski által vezetett szakmai zsűri véleménye alapján négy kontinens 89 pályázata jutott be a döntőbe, 39-et díjaztak. A magyarországi központú nemzetközi kozmetikai gyártó, a Lavylites három díjat is kapott.

A Lavylites néhány év alatt 30-nál terméket 33 országban forgalmazó, nemzetközi vállalattá vált, amely az idén három fődíjat nyert, két kategóriában pedig döntős lett, megelőzve ezzel patinás világmárkákat. A legújszerűbb fertőtlenítő hatású bőrápoló kozmetikum címet a Lavyl Auricum kapta.

A márka 2013 óta ismert, receptjei féltve őrzött titkok, annyi tudható csupán, hogy nem tartalmaznak parabént, mikro-műanyagokat, mesterséges tartósítószert és színezékeket, szilikont, szulfátot, paraffint, alumíniumsókat, szintetikus parfümöt, gyantát és GMO-val előállított alapanyagokat. A termékek glutén- és laktózérzékenyek, cukorbetegek, vegánok és vegetáriánusok számára is használhatóak, és állatkísérletek nélkül készülnek.

A koronavírus-járvány kezdete óta kiemelt szerepet kapott mindennapjainkban a fertőtlenítés, elsősorban a tárgyakon, a bőrünkön. Ám a fertőtlenítő hatású szappan sokszor szárít, kellemetlen érzetet okoz. Egy új német minőségi vizsgálat alapján új fogalom született: fertőtlenítő hatású kozmetikumok; egy ideje nagyon népszerűek, mindenekelőtt német nyelvterületen.

A világ egyik vezető műszaki ellenőrző szervezete, a TÜV be is vizsgálta és akkreditálta a magyar terméket, megengedte, hogy a fertőtlenítő hatású kozmetikum címet viselje.

Jó ideje mindenekelőtt a kezünk, az arcunk és más bőrfelületeink folyamatosan veszélyben vannak: észrevétlenül baktériumok, vírusok tapadhatnak rájuk. A megoldás, hogy a megszokottnál gyakrabban tisztítsuk, sőt, fertőtlenítsük bőrfelületeinket, ám a magas alkoholtartalmú kézfertőtlenítők károsítják a bőrt. A szappan jellegű mosakodószerek jó tisztító hatásúak, de szárítják ugyan a bőrt, és kedvezőtlen hatással van a pH-értékére. A száraz, kirepedezett bőr pedig nem tud ellenállni a további fertőzéseknek.

Egy újszerű eljárással és válogatott gyógynövényekkel azonban lehetséges a kezelt bőrfelület táplálása, ily módon erősödhet a védekezőképessége. Külső kozmetikai védőréteg képződik a bőrön.

„A kozmetikai iparág folyamatosan megújul, mivel egyre összetettebb igényeknek kell megfelelnie. A komfort és a szépség mindig is tényezői voltak az újításoknak. Az utóbbi hónapokban sajnos, mindez más értelmet nyert: a környezeti hatások miatt most a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni” – mondta el Jakabovics Tibor, vegyész, a Lavylites alapítója.