Innovációból kiemelkedő teljesítmények

Jelentkezők tucatjaiból választotta ki a bírálóbizottság az idei nagydíjasokat, valamint további hét innovációs kitüntetést ítélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az újításból elért tavalyi gazdasági eredmény. A díjazottak egy részéről rövidfilm is készült. (A nyitó képen: BorsodChem.)

A 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot az illetékes intézmény (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) és a hozzá kapcsolódó alap hirdette meg.

A díjazottak kiválasztása titkos szavazással történt. Eredetileg március 27-én, hagyományosan az Országházában, ünnepélyes külsőségek között adták volna át az elismeréseket. A járvány miatt a díjakat és elismeréseket a társaságok később kapják meg.

Az idei nagydíjban a 3DHISTECH Kft. részesült – a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. A fejlesztés kezdeményezője és koordinátora dr. Molnár Béla. A CE IVD termékcsaládot eddig (itthon és külföldön) ötven helyen adták el, az értékesítésből a cég háromezer millió forint árbevételt ért el.

Ugyancsak a díjazottak közé tartozik a BorsodChem Zrt. az MDI poliuretán alapanyag gyártási folyamatának fejlesztéséért. Ennek révén az előállítás éves kapacitása ugrásszerűen növekedett, ami tavaly 1500 millió forint hasznot hozott a cégnek.

A zsűri szintén díjazta az Oncompass Medicine Hungary Kft.-t az azonos nevű onkológiai döntéstámogató eljárásért. Az újítás segíti az orvost, hogy ki tudja választani a több mint száz forgalomban lévő és ezernél több fejlesztés alatt álló hatóanyagból a megfelelő, célzott kezelést. A speciális orvosi szoftver a mesterséges intelligencia egyik formája. Az alkalmazásnak köszönhetően a cég árbevétele 2019-ben jó negyedével emelkedett, és átlépte az ezermillió forintot.

TOVÁBBI KINTETETTEK:

Agrár innovációs díjban részesült a Veresi Paradicsom Kft. mesterséges megvilágítású, hidrokultúrás rendszerben megvalósított téli termesztésért. Ez Magyarország legkorszerűbb, mesterséges pótmegvilágítással ellátott növényháza.

Környezetvédelmi innovációs díjat kapott a ThalesNano Energy Zrt. a H-Genie® magasnyomású laboratóriumi hidrogén generátor berendezésért. Már ez első évben (2019-ben) százmillió forint feletti árbevételt sikerült elérnie a vállalatnak.

Az „alapkutatástól a piacig” díjat a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft.-nek ítélték oda az idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú mikroszkópért. A Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D-s mikroszkóp a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő „hungarikum”. A termékcsaládból származó árbevétel elérte a 480 millió forintot.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Innovációs Díjában az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete részesült a 25 éves CSALOMON® Csapdacsalád újdonságaiért. Több mint 190 kártevő rovarfajra fejlesztettek illatanyagokon és vizuális csalogatáson alapuló csapdázási módszereket. Tavaly 140 millió forint árbevételt értek el a CSALOMON® a termékcsalád csapdáinak a forgalmazásával.

A Startup Innovációs Díjban a Fitpuli Kft. részesült az azonos nevű, tudományos alapú digitális munkahelyi egészségprogramért. A fejlesztés szakmai tartalma tudományos kutatásokon és evidenciákon alapul, amely az eredményes egészségmegőrzés záloga. Az 2019-ben eladott szolgáltatás összértéke meghaladta a százmillió forintot.