Újra lehet zenélni a vidéki vendéglátó-helyeken

Nem korlátozzák már a járványra vonatkozó rendelkezések a zeneszolgáltatást – Budapest kivételével – a vendéglátó üzletekben és a szálláshelyek vendéglátó helyiségeinek területén – erősítette meg dr. Gyimesi Lászlónak, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) alelnökének írt válaszlevelében a miniszterelnökség.

Dr. Gyimesi László, aki egyben az Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (EJI) napokban újraválasztott elnöke ugyanis levélben kérte Gulyás Gergelyt, a miniszterelnökséget vezető minisztert annak a pontosítására, hogy a vendéglátóhelyek megnyitására vonatkozó rendelkezés magában foglalja-e a zeneszolgáltatás lehetőségét. Az MZTSZ alelnöke azzal adott hangsúlyt kérésének, hogy a zenészek munkavégzési lehetőségeinek elvesztése rendkívül nagy gond, és kérte, hogy a kormány tájékoztatásában jelenjék meg a vendéglátóhelyi zenészfoglalkoztatás lehetőségének kimondása. Mint írta, a zeneszolgáltatás felszabadítása sok kollégának, különösen a cigányzenészeknek újra munkát és megélhetést adna.

A kedvező válasz – a jogszabályok megtartásával együtt – megnyitja az elmúlt hónapokban jövedelem nélkül maradt zenészek foglalkoztatásának lehetőségét azok számára, akik nem koncert-, fesztivál- vagy más, a zenét mint főszolgáltatást nyújtó feltételek között folytatják tevékenységüket. Az ügy azért is időszerű, mert az országban – Budapest kivételével – június 1-jétől a házasságkötés és a házasságkötést követő legfeljebb 200 fős családi rendezvény is megtartható vendéglátó üzletben, valamint szálláshelyen, beleértve zenés szolgáltatás biztosítását.

Magyarországon 45-50 ezer vendéglátóhely működik, negyede Budapesten.