Plovdiv és Matera Európa Kulturális Fővárosa az idén

Január 1-jétől egy éven át a bulgáriai Plovdiv és az olaszországi Matera osztozik az Európa Kulturális Fővárosa címen. Plovdiv az első bolgár város, amelyik elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A város az „Együtt” mottó jegyében dolgozta ki programját, melynek részeként háromszáznál több kezdeményezés valósul meg az idén nem csupán Plovdivban, henem Dél-Közép-Bulgáriában, illetve Várna, Szófia és Veliko Tarnovo városában.

A tervek Plovdiv jellegzetességeivel, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra hívják fel a figyelmet. A látogatókat számtalan program várja, így például kiállítások, ahol megismerkedhetnek a cirill ábécével, illetve olyan színházi előadások, melyeket a szervezők nyugat-balkáni színházi társulatokkal, valamint a roma és a török közösségekkel közösen állítanak színpadra. A bel- és kültéri rendezvényeket egyaránt felvonultató nyitóünnepségeket január 11–13. között rendezik meg.

Matera programja – mely a „Nyitott jövő” mottót viseli – a társadalmi és kulturális befogadást és az együttműködésen alapuló innovációt állítja a középpontba. A program fénypontjai közé tartozik az „Ars Excavandi” kiállítás, mely kortárs szemmel vizsgálja a föld alatti építészet történetét és kultúráját, „A reneszánsz újraolvasása” című kiállítás, mely Basilicata és Apulia régió művészeti múltjába kalauzolja az érdeklődőket, valamint „A prímszámok költészete” című kiállítás, mely azt mutatja be, milyen fontos szerepet játszott a matematika a művészek munkásságában a különböző korokban. Matera lesz a helyszíne a „Parasztbecsület” című opera első, szabadtéri előadásának is, és a város az idén 27 olyan tervet is megvalósít, melyet a helyi alkotó közösségekkel és európai partnereivel közösen dolgozott ki. A nyitóünnepségeket január 19–20-án tartják 2000 zenész közreműködésével.

Az 1985 óta létező Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés napjainkra az egyik legnagyobb szabású és legismertebb európai kulturális eseménysorozattá terebélyesedett. A címet az erőteljes európai dimenzióval rendelkező kulturális programot összeállító települések nyerhetik el, segítendő a város lakosainak tevékeny részvételét, és hozzájárulván a város és térsége hosszú távú fejlődéséhez. A címen 2020-ban Rijeka (Horvátország) és Galway (Írország), 2021-ben Elefszína (Görögország), Temesvár (Románia) és Újvidék (a címre uniós tagjelölt országként pályázó Szerbia második legnagyobb városa), 2022-ben Esch (Luxemburg) és Kaunas (Litvánia) osztozik majd. A pályázatokat elbíráló független testület tavaly december 14-én kiadott ajánlásában azt indítványozta, hogy 2023-ban Veszprém legyen Európa Kulturális Fővárosa Magyarországon.

Plovdiv, Európa Kulturális Fővárosa 2019-ben

Matera, Európa Kulturális Fővárosa 2019-ben

Tájékoztató Európa kulturális fővárosairól

Kiadvány: Európa kulturális fővárosai – Harminc esztendő vívmányai