Porckopásra fájdalomcsillapító krémek, gyógytorna, testsúlycsökkentés

Hazánkban mintegy 1–1,5 millió embert érint a porckopás valamelyik formája. A probléma a 65 évesnél idősebbek nagy részénél kimutatható röntgenvizsgálattal. A túlsúlyosak különösen veszélyeztetettek, minden második érintett.

A porckopás pontos oka még nem ismert, kialakulásához több tényező együtt vezethet: öröklött hajlandóság, fokozott terhelés (nehéz fizikai munka, a versenyszerű sport stb.) az elhízás, az ízületek sorozatos, esetleg panaszt nem is okozó sérülései. Mindezek mellett sejtbiológiai és biokémiai folyamatok is fontos szerepet játszanak. Kockázati tényező a cukorbetegség, a köszvény és a vér kóros ösztrogén-koncentrációja. Éppen ezért a megelőzést szolgálja az egészséges testsúly megőrzése, a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testedzés, az izmok karbantartása. Egy kutatás szerint 4–5 kg súlycsökkenés 10 év alatt a felére csökkenti az izületi problémák kialakulásának esélyét.[2] 

Sajnos a már meglevő (például térd-) artrosis nem fordítható vissza fogyással, de a terhelés csökkenése jótékony hatással van a teherviselő ízületekre. Ha mégis valamilyen ízületi fájdalom jelentkezik, azt célszerű azonnal kezel(tet)ni.

Mozgásszervi panaszok esetén, ekként a porckopásnál is nagyon fontos a fájdalom csillapítása. A legkézebfekvőbbek a helyileg használandó, akár órákig ható krémekkel, zselékkel. Amellett, hogy csillapítják a fájdalmat és gyorsíthatják a gyógyulást, javítanak a páciens életminőségén és lehetővé teszik a gyógytornát és a rendszeres mozgást.

A tabletták használata főként idős korban különösen megfontolandó. Egy 65 esztendős, átlagos férfi vagy nő jelenleg naponta 8-10 (!) készítményt vesz be egészségügyi problémáinak a kezelésére. Ezt mindenképpen csökkenteni kell a lehetséges mellékhatások és káros kölcsönhatások kiküszöbölése végett, illetve a szervezet tehermentesítése céljából. Ne feledkezzünk meg az ízületeinket tehermentesítő, biztonságot adó eszközök használatáról se – tanácsolják a szakorvosok.[1] Kutatócentrum 2016: Kutatás a mozgásszervi fájdalomcsillapításról