Rászorulókat büntető helyi rendeleteket módosítottak a TASZ kifogásai alapján

Négy megyében támadott meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ötvenöt olyan rendeletet, amellyel a helyi önkormányzatok a leginkább rászoruló embereket zárták ki a szociális ellátásokból. A megyei kormányhivatalok több esetben is igazat adtak a TASZ-nak, és felhívásaik alapján az utóbbi fél évben huszonöt képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét.

A TASZ álláspontja szerint jogellenes a szociális ellátások igénybevételéhez feltételként szabni, hogy az igénylőnek rendezett legyen a lakókörnyezete. Emiatt olyan abszurd feltételek teljesülését is vizsgálhatja egy önkormányzat, mint hogy a kertben lévő fűfélék magassága meghaladja-e a 15 centimétert, vagy hogy a tűzifát “rendezett formában felhalmozva” tárolják-e a kertben. Ezért négy megyében, összesen 55 település szociális rendeletének 76 rendelkezését támadta meg a jogvédő szervezet 2017-ben.  

A legáltalánosabb gyakorlat szerint a rendes települési támogatást (leginkább a lakhatási  támogatást) kötik az önkormányzatok rendezett lakókörülményhez. A TASZ véleménye szerint ezek a szabályok nemcsak az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot sértik, hanem az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől az ilyen jellegű feltételek. A kormányhivatalok a rendes települési támogatás kapcsán hivatkozott érveikkel nem értettek egyet, a Kúria és az Alkotmánybíróság – a TASZ szerint – veszélyes és téves jogértelmezését követték.

Két másik kérdésben azonban elfogadták a kormányhivatalok a jogvédő szervezet érveit. A TASZ beadványaiban hangsúlyozta, hogy sem az aktív korúak támogatását, sem a rendkívüli települési támogatásokat nem lehet a rendezett lakókörülményekhez kötni. Sem a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberektől, sem a létfenntartási gondokkal küzdő emberektől nem vonhatóak meg szerintük ezek a támogatási formák.

Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye és Veszprém megye kormányhivatala részben egyetértett a TASZ érveivel, ezekben a megyékben a települések 25 esetben változtattak a kormányhivatalok felhívása alapján helyi rendeleteiken. Bár Pest megyében is bőven vannak a TASZ szerint jogellenes szabályozások, a Pest Megyei Kormányhivatal eddig egyik érvével sem értett egyet. Itt az eljárás még nem zárult le.

“Nagyon örülünk, hogy a megyei kormányhivatalok többségében egyetértenek velünk, és továbbra is küzdünk a büntető szemléletű szociálpolitikai intézkedések, a szociális jogok ezen “új értelmezése” ellen”– nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

A TASZ részletes jogi álláspontjáért kattintson ide.