Leibniz-díjat kapott Székelyhidi László a parciális differenciálegyenletek kutatásáért

A német „nemzeti Nobel-díjnak” is nevezett elismeréssel 2,5 millió eurós pénzdíj is együtt jár. A Lipcsében kutató magyar matematikus mellett az idén további tíz tudóst díjaztak a legkülönfélébb tudományterületeken, az amerikanisztikától az immunológián át a kísérleti szilárdtest-fizikáig. (Kép: Universität Leipzig/Swen Reichhold)

A Gottfried Wilhelm Leibniz-díj létrehozását a Német Kutatási Alap (Deutsche Forschungsgemeinschaft, DFG) kezdeményezte 1985-ben. A Németország legrangosabb tudományos elismerései között számon tartott díj rendeltetése, hogy az átlagosnál szabadabb kutatási lehetőségeket nyisson a legkiemelkedőbb tudósoknak, egyúttal motiválja őket fiatal, tehetséges kutatók pályájának segítésére.

Székelyhidi László az mta.hu-nak nyilatkozott munkájáról és az elismerésről:

„A kutatási témám a parciális differenciálegyenletek területébe tartozik, ezen belül főleg a rugalmasságtani és a hidrodinamikai egyenletek matematikai elméletéhez. A díj indoklása kiemeli a hidrodinamikában különösen fontos szerepet betöltő Euler-egyenletrendszerrel kapcsolatos munkásságomat: 1949-ben Lars Onsager – aki később kémiai Nobel-díjat kapott – ezzel az egyenletrendszerrel kapcsolatban megfogalmazott egy sejtést, ami központi szerepet tölt be a turbulens folyadékáramlás elméletében. Ezt a sejtést sikerült az elmúlt tíz év során a munkatársaimmal együtt kidolgozott elmélettel tavaly bebizonyítani.

A Leibniz-díj hihetetlen mértékű kutatási szabadságot biztosít, ezt a pénzt konkrét projekthez való kötődés nélkül tudom a következő 7 évben egy kutatási csoport (posztdoktori és PhD-állások) finanszírozására fordítani. Annak különösen örülök, hogy Magyarországra is eljutott a hír, így reményeim szerint az otthoni fiatal matematikusok körében is el tudom érni, hogy a parciális differenciálegyenletek kutatása nagyobb népszerűségnek örvendjen, és megfelelő elismerést kapjon.”

A Német Matematikai Társaság honlapjának beszámolója a további díjazottak listájával itt érhető el.