Reggel felébredünk, hogy estére meghaljunk

Bizonyos dolgok, csak úgy, megtörténhetnek. Nincs rá magyarázat, a „csak úgy” nem logika, nem matematika, nem is ésszerűség, a van azért van, hogy elfogadjuk, és nem azért, hogy kételkedjünk benne.

Ha például egy gázszerelő este lefekszik, éjszaka alszik, mégis másnap milliókkal több van a számláján, akkor erre sem mondjuk, hogy ilyesmi nem történhet meg, legfeljebb azt, hogy ez velünk nem történhet meg.

Valami ilyesmi a Boldog halálnapot! című film története is. Főszereplője egy csinos szőke egyetemista, amolyan beszólós, belemenős csaj, reggelente felébred, mindig ugyanakkor, születésnapján, délelőttje, délutánja ugyanúgy telik, aztán késő este mindig meggyilkolják, de semmi tragédia, várja a megszokott ágy, az ébredés, és a következő szülinapos ismétlés.

A történet végén, persze, van valami magyarázat, a gázszerelőnek is van, de az egyik magyarázatnál csak a másik gyengébb, ezért a mozinéző ne is gondoljon arra, hogy a vetítésről távozva okosabb lesz, mint érkezésekor, a forgatókönyv írói szórakoztatni, borzongatni akarnak, nem felvilágosítani.

A téma ismerős, egy a mozi vissza-visszatérő sablonjai közül, az ismétlődő napot idézte meg Bill Murray az Időtlen időkig-ben, Sandra Bulock a Megérzésben, és több más sztárocska a „na, most bosszút állok” vagy „menekülök a sorsom elől” féle történetekben. A „Boldog halálnapot!” nem jobb, nem rosszabb elődeinél, Jessica Roth tehetséges színésznő, komolyan veszi is a feladatát, mindenütt ott van, rajta semmi sem múlik: fekszik, ébred, verekszik, elmegy, visszatér, olykor még azt is elhiteti, hogy a világban olyan természetes dolog a feltámadás, mint a semmittevéssel szerzett vagyon. De ezen ne csodálkozzunk, a filmet valódi egyetemi környezetben, New Orleans-ban forgatták, és a kollégiumi szobák, mint tudjuk, maguk a csodák forrásai…

Boldog halálnapot! Színes, szinkronizált amerikai thriller. Írta Christopher Landon és Scott Lobdell. Fényképezte: Toby Oliver. Zene: Bear McCreary. Producerek: Jason Blum, Angela Mancuso. Rendezte: Christopher Landon. Szereplők: Tree Gelbman: Jessica Rothe / Csuha Bori. Carter Davis: Israel Broussard /Jéger Zsombor. Gregory: Charles Aitken /Rajkai Zoltán. Lori: Ruby Modine /Kis-Kovács Luca. Gyártó: Universal, 2017, korhatár: 16 év, országos bemutató: november 16. Bemutatja az UIP-Duna Film.