Remek regény Szombathelyről

Rozán Eszter szombathelyi írónő a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatta be tegnap este az irodalomszerető közönségének most megjelent, immár tizedik kötetét. A címe: „Megfognám a kezed nyári éjszakán”. A könyvet, az előző alkotásokhoz hasonlóan, a Szülőföld Könyvkiadó gondozta.

Baráthné Molnár Mónika, a könyvtár igazgatónője köszöntőjében örömmel mondta, hogy Rozán Eszter neve hívószó a könyveket szerető olvasóknak még a jelenlegi vírusveszélyes körülmények között is. Úgy érzi, hogy a könyvtárból kikölcsönzött, vagy újonnan bemutatott minden egyes mű fogódzó, gyógyír arra, hogy a nehézségekből egy kicsit kitekintsünk, más világba kerüljünk.

Rozán Eszter tizedik kötetét ezúttal is Csuti Borbála középiskolai magyartanár ajánlotta az olvasók figyelmébe.

Az írónő, Kelemen Zoltán színművész és Horváth György zenész ízelítőként egy-egy részletet, jelenetet olvasott föl a regényből, remek előadásuk jó hangulatot varázsolt már a könyvbemutató kezdetén.

A kérdező, Csuti Borbála szerint az írónő fantáziája, emberismerete, finom humora ebben – az eddigiekhez képest nagyobb terjedelmű, szövevényesebb cselekményű – regényében is megmutatkozik mind a párbeszédes és a leíró részekben egyaránt.  Nyelvileg és stilárisan is olyan regényeket ír, amelyek szinte olvastatják magukat, nehéz abbahagyni őket, és korhatártól függetlenül idősek és fiatalok kedvencei lesznek. Jelen regényének középpontjában a párkapcsolatok állnak, szereplői elszántan keresik helyüket a világban, szeretnék megtalálni partnerüket, életcéljukat, ám ez sajnos, nem mindig sikerül. A könyv külön érdekessége, hogy a szereplők saját maguk mesélik el a cselekményt: Rozán Eszter szerint „így kicsit mindenkinek a cipőjébe beleléphetünk, mindenki szemszögéből láthatjuk a dolgot”. A regény fontos kérdéseket feszeget: meddig terjed egy kapcsolatban az őszinteség határa, és vajon lehetünk-e maradéktalanul boldogok, ha felvállaljuk önmagunkat?

Rozoán Eszter beszélt a könyv műfajáról, mert szerinte a regény többfajta kategóriába is sorolható: a gyilkosságok miatt krimi, a szövevényes szerelmi szálak miatt szerelmes regény, ugyanakkor fejlődés-regény és társadalombírálat is, hiszen a múltban történt események alapvetően meghatározzák a szereplők életét, személyiségét és láthatjuk hová fejlődtek, és milyen problémákkal küzdenek.

Csuti Borbála szerint az írónő tizedik kötete egy nagy regény, csiszolt, kézben tartott bűnügyi, lélektani, társadalomkritikai mű, jó szívvel ajánlja az olvasóknak.