rescEU: hazánkban is tárolják az INGYEN megkapható orvostechnikai felszereléseket

Magyarország, valamint Dánia, Görög- és Svédország is csatlakozott Németországhoz és Romániához, ahhoz a kettőhöz, amelyik már most is helyet ad területén a rescEU orvostechnikai eszköztartalék tárolásához.

Az Európai Bizottság pénzügyi támogatásával ez a 6 uniós tagállam képez közös európai készleteket életmentő és létfontosságú orvostechnikai és védőfelszerelésekből, amelyeket Európa-szerte el lehet osztani egészségügyi vészhelyzetek esetén, így például akkor, ha a koronavírusos betegek ellátása túlságosan megterheli a nemzeti egészségügyi rendszereket.
 
A kiváló minőségű egészségügyi készletek FFP2 és FFP3 maszkokat, védőköpenyeket, kesztyűket, valamint lélegeztetőgépeket is tartalmaznak, és a készletek feltöltése folyamatos. A tartaléknak helyszínt adók felelősek a berendezések beszerzéséért, az Európai Bizottság az eszközök teljes egészében kifizeti – beleértve a tárolást és a szállítást is.

Az uniós polgári védelmi mechanizmusban segítséget kérő országok által jelzett igények alapján az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja irányítja a felszerelések elosztását avégett, hogy az eszközök eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség réjuk.

Harc a rák ellen: bizottsági kezdeményezés a munkahelyi egészségvédelem javításáért


Az Európai Unióban évente megközelítőleg 120 ezer munkavállaló betegszik meg rákban annak következtében, hogy munkája során rákkeltő anyagoknak van kitéve, az ugyanerre az okra visszavezethető halálesetek száma pedig 80 ezerre tehető. Azért, hogy a munkavállalók egészsége hatékonyabb védelemben részesüljön a rákos megbetegedésekkel szemben, az Európai Bizottság ma javaslatot terjesztett elő azzal a céllal, hogy a munkahelyeken csökkenjen a rákkeltő vegyi anyagoknak való kitettsé

A rákkeltő anyagokról és a mutagénekről szóló irányelv negyedik felülvizsgálatára irányuló javaslat új, illetve felülvizsgált határértékeket állapít meg három fontos anyagcsoportra, az akrilnitrilre, a nikkelvegyületekre és a benzolra vonatkozóan.

A javaslat elfogadása esetén hatályba lépő új szabályok becslések szerint több mint 1,1 millió munkavállaló egészségének védelmét fogják javítani egy sor ágazatban.
 
A ma előterjesztett javaslat az első kezdeményezés annak az elkötelezett küzdelemnek a részeként, melyet a Bizottság a közzététel előtt álló európai rákellenes terv alapján kíván folytatni a rákos megbetegedések visszaszorításáért. Az Ursula von der Leyen elnök által vezetett Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy erőteljesebben fellép a rákos megbetegedések ellen, és még az idén előterjeszti az európai rákellenes tervet. A terv arra irányul, hogy segítségével a tagállami egészségügyi rendszerek az eddiginél hatékonyabban tudják megelőzni, felismerni és kezelni a rákos megbetegedéseket, valamint ellátni a rákos betegeket. Ezen túlmenően pedig csökkenteni hivatott a tagállamok közötti és a tagállamokon belüli egészségügyi egyenlőtlenségeket.
 
A Bizottság javaslata a rákkeltő anyagokról és a mutagénekről szóló irányelv negyedik felülvizsgálatára

Kérdések és válaszok

Egységes európai égbolt a fenntartható légi forgalomért

Az Európai Bizottság ma javaslatot tett az egységes európai égbolt szabályozási keretrendszerének korszerűsítésére. A cél az európai légtér irányításának modernizálása, valamint a fenntartható és az üzemanyagigény szempontjából hatékony repülési útvonalak kialakítása. Ez jócskán csökkenteni fogja a légi közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátást.