Robotkarral működő hibrid műtőt kapott a szegedi klinika

Világszínvonalú hibrid műtőt és hozzá kapcsolódó orvosi, beteg és nővérszobákat, kiszolgáló helyiségeket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. (A nyitó kép forrása: www.dicardiology.com)

Az idegsebészeti beavatkozások elvégzését szolgáló műtőkomplexumban helyezték üzembe hazánk első, robotkarral működő Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezését.

Az orvostudomány fejlődősével nem csupán az egyre összetettebb eljárások és sebészeti beavatkozások száma növekedett, hanem a műveletekhez szükséges kombinált képalkotó rendszerek és operációs helyiségek – érrendszeri hibrid műtők – iránti igény is. A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ezáltal elháríthatók a komplikációk, és a betegellátás hatékonyabbá válik.

Rovó László professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a többi között kijelentette:„A hibrid műtő egyik legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a több szakterület képviselőiből álló csapat számára az olyan komplex beavatkozások elvégzését is, amelyek egyéként csak több fázisban, több helyen lehetne elvégezni. A cél, hogy a betegeket a legmodernebb diagnosztikai készülékekkel vizsgálhatjuk, és a kórképnek megfelelően legjobb kezelésben részesíthetjük. Így bonyolult és az átlagosnál nagyobb kockázatú műtéteteket is elvégezhetünk.”

A 2200 millió forintos beruházás alkalmával a műtő mellett, orvosi, beteg- és nővérszobákat, vizsgáló- és kiszolgáló-helyiségeket is kialakítottak a szegedi új klinika ötödik emeletén.

A szegedi műtőkomplexumban elhelyezett Siemens Healthineers ARTIS pheno hazánk első, robotkarral működő berendezése, akár nyílt műtét alatt is alkalmazható, miáltal remény szerint új műtéti technikákat is kidolgozhatnak a szegedi klinikán.

A szegedi idegsebészeti klinika négy önálló műtőjével, 12 intenzív- és 87 betegágyával Európa egyik legnagyobb idegsebészeti ellátó központjává lépett elő, miáltal az eddiginél jóval több műtétet végezhetnek orvosai.

Az új műtő alkalmas a dél-alföldi térségben élő 2,5 millió ember ellátására: agyi érelzáródás esetén a beteg hat órán belül életmentő ellátást kaphat, illetve látványosan javíthatja a felépülő páciensek életminőségét.