Safer internet: konferencia Budapesten

Szeptember utolsó két napján rendezte meg – immár hatodik alkalommal – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) részeként az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra témájú konferenciáját.

A két nap alatt az oktatás, a média, a kormányzat, a tudomány, az ipar és a civil szféra területéről meghívott szakemberek tartottak előadásokat, és három kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Négy előadó online módon, külföldről és itthonról jelentkezettek be. A konferenciát online lehetett követni a Gyermekmentő Szolgálat, a Safer Internet honlapján és Facebook-oldalain. Az előadások a jövő hét elejétől már elérhetők a Gyermekmentő Szolgálat YouTube-oldalán.

Edvi Péter, a szolgálat elnöke megnyitójában elmondta: a szervezet 1997 óta kíséri figyelemmel és végez kutatásokat a gyermekek médiahasználati szokásairól, és ebbe a folyamatba illesztette be az internettel, internetbiztonsággal foglalkozó konferenciáit. A gyermekmentő szolgálat felelősségének érzi, hogy felhívja a gyerekek, szülők, és mindazok figyelmét, akik gyerekekkel foglalkoznak, hogy jó és hasznos az internet, de ugyanúgy meg kell tartani a szabályait, mint a közlekedését, különben veszélyessé válik a használók, közülük is elsősorban a gyerekek számára. Az online tanulásnál és a közösségi oldalak használatánál egyaránt nagyon fontos a szülő és a gyerek kapcsolata. Az elnök kérte: ne hagyják egyedül a gyerekeket a számítógéppel, és naponta egy-két órát töltsenek együtt velük, tanulva, szórakozva.

A konferencia leghangsúlyosabb pontja időszerűen a digitális oktatás, otthonoktatás-otthontanulás volt, és ettől nem elválaszthatóan a szülői felelősség kérdése. Ságvári Benceszociológus-kutató elmondta: a tavasszal, egyik napról a másikra, a koronavírus-járvány következtében gyerekek milliói kényszerültek hosszú hetekre otthonaikba. Hogyan próbáltak megfelelni a szülők ennek a helyzetnek? Milyen a „jó” digitális szülő? Az előadás ezekbe a dilemmákba nyújtott betekintést, szembe állítva a kurrens tudományos eredményeket a saját szülői tapasztalatokkal. 

A témához kerekasztal-beszélgetés kapcsolódott: az online otthontanulás és otthonoktatás – tapasztalatok és kihívások témával a középpontjában.

Hangsúlyosan szerepelt a konferencia témái között az online viselkedésformák a közösségi terekben és a cybertér hatása a személyiségfejlődésre. Tari Annamária klinikai szakpszichológus véleménye szerint egy családnak évente legalább kétszer el kellene menni olyan helyre nyaralni, ahol nincs internet-hozzáférés. Ott lehet megtapasztalni, hogy egymással mit tudnak még kezdeni az emberek, miután rengeteg idő megy el a közösségi médiára. A gyerekeket meg kell tanítani offline életben is érvényesülni, hisz’ életük fő eseményei, így a társas kapcsolatok, offline zajlanak.  

Krasznay Csaba, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Kutatóintézetének vezetője előadásában kitért arra, hogy a közösségi hálózatok egyre fiatalabb korban szippantják be a gyerekeket, egyre addiktívabb módon tukmálják rájuk tartalmukat, melyek bár szórakozásnak jók, de kulturális értékük megkérdőjelezhető.   

Ebben a témában szólalt meg a konferenciába online bekapcsolódva Mary Aiken, a törvényszéki cyberpszichológia világszerte elismert szakértője a „Hogyan változtatja meg az online tér az emberi viselkedést?” című előadásával. A konferencia különlegessége volt, hogy az egyik szünetben bemutatták Mary Aiken itthon a Harmat Kiadó gondozásában most megjelent könyvét, mely ugyanezt a címet viseli. A kötetet a helyszínen meg lehetett vásárolni.

Ehhez a témához ugyancsak kapcsolódott egy kerekasztal-beszélgetés, „A cybertér hatása a személyiségfejlődésre” címmel.

Markáns részét képezte a konferencia témáinak a digitális platformok jogi szabályozása, a személyiségi és gyermeki jogok védelme, az adatvédelem, a kiberbiztonsági trendek, az internetes nyilvánosság és véleményszabadság kérdése. Ebben a blokkban bejelentkezett – online – a Facebook és a Google egy-egy képviselője is, és beszámolt: mit tesz a cége az online gyermekbiztonságért. Előadást tartott még – a többi között – Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, Schiffer András ügyvéd és Koltay András, a közszolgálati egyetem rektora. A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés „Az internetes véleményszabadság” címet viselte.

A rendezvény – az európai kiberbiztonsági hónap rogramsorozatába illeszkedve – a Safer Internet Program részeként valósult meg. Az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára történő – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalmak elleni küzdelem hatékonysága céljával.

Képek: Gordon Eszter.