Segít a Schneider Electric: működhet a mélyszegénységben élő gyerekek Tanodája

Egy pedagógus teljes éves bére, a tanárok és a gyerekek éves útiköltsége, közüzemi díjaik jórésze, illetve a gyermekek otthonaiban szinte egyáltalán nem elérhető internet-hozzáférés – csak néhány tétel azok közül, melyek már egészen biztosan nem okoznak gondot jövőre a Toldon működő Tanoda költségvetésében. A hatvan, mélyszegénységben élő gyermek oktatását, közösségi nevelését célzó Tanodát az Igazgyöngy Alapítvány hozta létre 10 évvel ezelőtt, most pedig a Schneider Electric támogatásával tervezheti a 2022. évet.

Az ország keleti határánál található zsákfaluban, Toldon a mélyszegénység és a társadalmi egységesülés valamennyi problémája halmozottan van jelen a mindennapokban. A lakhatási szegénység, vagy a szinte teljes munkanélküliség alapvetően korlátozza az ott élők lehetőségeit. Ezen a helyen hozta létre 10 évvel ezelőtt az Igazgyöngy Alapítvány azt a Tanodát, ami a környéken élő gyerekek iskolai lemorzsolódásának csökkentését, napi fejlesztését tűzte ki céljául. A Tanodába naponta hatvan, 18 évesnél fiatalabb gyerek jár, hogy az iskolai oktatáson túl közösségi élményeket is szerezhessenek.

– A tanodánkhoz kapcsoltunk minden olyan fejlesztést, ami 18 éves korig átfogja a korosztályt. Így a baba–mama klubtól az óvodások fejlesztésén, az iskola-előkészítőn, az alsó és felső tagozatosok egyéni foglalkozásain át a középiskolások tanulásának támogatásáig jól kidolgozott módszertan szerint dolgozunk. Az ehhez szükséges infrastruktúra és pénzügyi források megteremtése azonban folyamatosan nehézséget okoz az alapítványnak, ezért is különösen jó érzéssel és készséggel fogadtuk a Schneider Electric nagylelkű támogatásátjelentette ki L. Ritók Nóra grafikusművész, az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti iskola alapító igazgatója.

Felelős vállalatként hiszünk benne, hogy nemcsak a környezeti problémákra, fenntarthatósági kérdésekre, de a minket körülvevő társadalmi körülményekre is érzékenynek kell lennünk – jelentettei ki tudósítónknak Veres Zsolt, a Schneider Electric vezérigazgatója, és hozzátette „A jövő nemzedékének fejlesztésébe fektetni véleményünk szerint a legmegtérülőbb befektetés”.

A mostani támogatásból az alapítvány jóformán egész évben fedezni tudja egyik pedagógusuk jövő évi munkabérét, a tanárok és a diákok útiköltségeit, a Tanoda közüzemi számlái nagyrészének a fedezetét, és a gyerekek tanulásához ma már elengedhetetlen internet-hozzáférés díját.

A toldi Tanoda annak az Igazgyöngy-modellnek a részeként működik, amely a térségben tapasztalható társadalmi problémák kezelését az egyén, a család és a közösség együttes fejlesztésén keresztül kívánja elérni. A programban 17 településen élő 1200 család vesz részt.