Segíts, világ! Egymillió afgán gyermek aligha éli meg a tavaszt

A kemény tél még reménytelenebbé teszi a szegény, legnehezebb körülmények között még élő családok körülményeit Afganisztánban. A növekvő munkanélküliség miatt a szülők alig tudnak élelmiszert és tüzelőt venni. Az afgán lakosság több mint fele, 23 millió ember folyamatosan éhezik. Az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja és partnerszervezeteinek előrejelzései alapján az ország 97%-a (!) sodródhat mélyszegénységbe az év közepére, aminek következtében ez év végére az 5 év alatti afgán gyermekek fele élelem hiányában súlyos életveszélybe kerülhet.

Az elképesztő élelmiszerhiány mellett a könyörtelenül hideg tél tovább csökkenti a gyerekek túlélési esélyeit: egyre nagyobb a tüdőgyulladás és a légzőszervi megbetegedések kockázata. A magasabban fekvő területeken élő gyerekek különösen kiszolgáltatottak a hideg időnek. Napjainkban az éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 Celsius fok alá süllyed. A jelenlegi helyzetben az 5 évesnél fiatalabbak negyede légzőszervi betegségekben veszíti életét. Az alig táplált gyerekek legyengült immunrendszere nehezen küzd meg egy kisebb megfázással is, felépülése pedig jóval hosszabb időt vesz igénybe.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója lapunk olvasóit is kéri, hogy akár csak néhány ezer forintos adománnyal segítsenek az ártatlan afgán gyerekek nyomorának enyhítésén. A magyar UNICEF-nek juttatott pénzadományokat terápiás élelmiszerekre és egészségügyi ellátásra költi a gyermekalap, Már egy meleg takaró, ruha, cipő is életet menthet. Az UNICEF Magyarország ezen a télen legalább 1500 életmentő segélycsomagot szeretne összeállítani.

Az UNICEF Magyarország bankszámlaszámai:
OTP 11705008-29913358-00000000
MKB 10300002-10584128-49020017