Semjén fegyverbe hívta a magyarokat – Mennyibe kerül a vadászat?

(Szerző: helyben.hu) A haza fővadásza, a magát kereszténynek valló Semjén Zsolt – aki lóháton feszítve vonult be Kézdivásárhelyre, és svéd háziasított szarvasra is vérszomjasan vadászott – nem érti, hogy a magyarok miért tagadják meg őseik örökségét, és miért szoktak le már szinte teljesen a vadászatról. Semjén a 17 000 millióba kerülő vadászati kiállításon adott hangot az aggodalmának, ahol valódi külföldi vadászt ritkán látható, legfeljebb kisiskolások hada igyekszik pótolni a lázas nemzetközi érdeklődést. (A nyitó kép forrása: bilder4ever.eu)

Semjénnel együtt mi is szeretnénk érteni, ezért kerestük az okokat, hogy a magyarok miért nem ragadnak vadászfegyvert. Különösebb nyomozás nélkül az internetes hirdetésekből kiderítettük – amit talán Semjén miniszterelnök-helyettes nem tudhat –, hogy a vadászat, bizony, engedélyköteles. Egy tanfolyam online 170 ezer forintért, bentlakással viszont már 260 ezer forintért végezhető el.

Ez azonban még semmi, hiszen ezenfelül fizetni kell 20 ezer forintot a vizsgáért, továbbá a vadászjegyért 15 ezret. Innen azonban már csak 4 ezret kell leszurkolni a fegyverhasználati engedélyért, továbbá 15 ezret egy orvosi-pszichológiai vizsgáért. Ez eddig 224 ezer Ft.

Ezen felül szükség van még vadászati engedélyre, az napi 10 ezer, havonta 30 ezer, évente nem lehet több 100 ezernél.

Azonban még ezzel sincs vége a felsorolásnak, hisz’ a vadászathoz szükség van még sörétes puskára, aminek ára akár 390 ezer forint, de 20 ezerért már elég jót lehet kapni. Kicsit drágább a golyós, távcsöves puska, aminek az induló ára 2 millió, de van 6 millióért is. A lőszer viszont csak ezer forint, de vadászatonként legalább 50 darabra van szükség. Főleg, ha már rendelkezünk a kereszténydemokrata pártvezér lövészrutinjával.

Ha mindez megvan, akkor már csak a vadászatöltözet okoz kiadást. Egy jó vadászing legfeljebb 40 ezer, leértékelve már 20-ért is megvehető. A szolid vadászdzseki 78 ezer, az igényesebb 500 ezer, de van még drágább – is miniszterelnök-helyettesek részére. A bakancs egységesen 139 ezer, de már 80 ezerért is kapható. A zokni ennél is olcsóbb 35 ezer, a sapka pedig mindössze 10 ezer.

Na, jó, kell egy imponáló zsebkés is, amiért igazán nem sok 44 ezer forint.

Fontos még a kihalással megszerezhető vadásztársasági tagság, ami 100 ezerrel indul, de milliós tétel is lehet a beugró, vaddisznóra, és a szarvasra különösen.

Gyors fejszámolás után könnyedén kideríthető, hogy a magyarok alig 4 millióért – benne sörétes és távcsöves golyós puska – fegyverbe vághatják magukat, hogy teljesüljön Semjén Zsolt álma.  Gyanítható azonban, hogy a magyarok nem csak a kifizetetlen hobbi miatt kerülik a vadászatot, hanem mert – a jámbor-keresztény Semjénnel ellentétben – nem szívesen ölik meg az állatot.