Showtime

A Rosszija-1 csatornán azt elemezték, hány másodpercre van szükség nyugati nagyvárosok elpusztításához, természetesen nukleáris csapásokkal, és természetesen a kitűnő Szarmat ballisztikus rakéta segítségével.

Nos, „ha Kalinyingrád enklávéból lövik ki, Berlinnek 106, Londonnak pedig 202 másodperc alatt lesz annyi, míg Párizs ennél két másodperccel hamarább válik porrá és hamuvá”. – Franciaországra az adásban különben is rájárt a rúd, az orosz haderő volt parancsnoka, Andrej Guruljov azt mondta, még pár rakéta kellene, és egész Gallia volt, nincs, kit zavar ez?

Őt biztos nem, a többi meg nem számít.

Csalódtunk volna, ha ezek a mondatok nem Vlagyimir Szolovjov műsorában hangzanak el, ahol arról is szó volt, hogy az Ukrajnát legyőző diadalmas orosz hadseregnek egyáltalán nem kéne megállnia a magyar határnál, a végcél az Atlanti-óceánnál van, Európát le kell gázolni, nádá datty im v zsopu. (a zsopa segget jelent, ennyi segítséget adok).

E mondat elhangzása után egy hónappal az ukránok bevették Herszont.

Szolovjov amúgy dühös ember, és lássuk be, erre minden oka megvan. A Kreml propagandistájának a Como-tó mellett fekvő tulajdonát ugyanis lefoglalta a római kormány, ráadásul aktivisták törtek be hozzá, már úgy értem, mind a két házába, mert hát van az úgy, hogy megszalad az embernek. Pianello del Lagio-ban vörös festéket öntöttek az úszómedencéjébe, és „Nem a háborúra” és „ Gyilkos” feliratokat mázoltak a falakra, a másik házat pedig Menaggio mellett fel akarták gyújtani.

Mindez bárkit felzaklatna.

Szolovjov tehát nem hideg szívű uszító, vannak érzelmei, indulatai, igaz híve a közpénz magántulajdonná történő konvertálásának, valamint munkamániás. Hetente hat, egyenként több, mint kétórás műsort vezet, aminek minden másodperce ki van tömve a Nyugat undorítóságával, és azzal a pornografikus képzelgéssel, hogyan lehetne azt vérbe és mocsokba fojtani, és ezen a kellemes tevékenységen a megszólaló vendégek önkielégítő szónoklatai sokat dobnak. Nem kérdés persze, hogy ezek a nukleáris orgazmusok nem annyira a külföldnek szólnak, mint amennyire az orosz társadalomnak, aminek nem kis részét már sikerült is elringatni ezzel a militarista erotikával, fasizálni magyarul, aminek diadala és nem szomorúsága az, hogy az orosz világ egyetlen létezési módja, egyben helyszíne mára mindössze egy nukleáris rakéta feje lett.

Párizs lerombolása egyébként egy grafikusan szinte tökéletes videóban már megjelent a közösségi médiában: a francia főváros romokban, fölötte füst terjeng, az Eiffel-torony a földön fekszik, megalázva. Csakhogy ezt a művet nem az orosz média, hanem az ukrán kormány terjesztette el, hogy ilyen módon is a Nyugat tudtára hozza: mi történik éppen az ukrán városokkal, amelyek az orosz rakétákat nyögik.

Az ötletet egyébként kevesen díjazták. Hany Farid, a UC Berkely’s School of Information professzora azt írta, hogy amikor a hiteles információ úgy kell, mint egy falat kenyér, ezt a videót elkészíteni nem volt bölcs dolog, az akaratlan félretájékoztatás csak a meglevő zavart növeli.

Ennyit arról, hogy egy hazugot a saját módszereivel kell-e legyőzni. A pornó az csak pornó, akkor is, ha mi forgatjuk. Nem egészséges erotika.