Simicska és birodalmának alkonya

A Civitas Intézet Gazdasági és Társadalomtudományi Kutató Zrt. és a Transparency International Magyarország Alapítvány közös kiadásában jelent meg a Korrupció Magyarországon 2010–2018 alcímet viselő Fekete könyv. A tanulmányt a Civitas Intézet megbízásából Martin József Péter, a Transparency International Magyarország Alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programvezetője és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője készítette. A tanulmány második részében található esetleírások elkészítésében közreműködött a K-Monitor Közhasznú Egyesület, az esetleírások a K-Monitor Közhasznú Egyesület adatbázisán alapulnak. A dokumentumgyűjtemény itt olvasható, tessék kattintani!

Simicska Lajos üzletember, médiamogul, volt APEH-elnök Orbán Viktor legfontosabb szövetségese, a tudatosan épített Fidesz-közeli gazdasági holdudvar központi figurája volt az első és második Orbán-kormány idején. 2010 után az ellenzék rendszeresen kritizálta, amiért az érdekeltségébe tartozó cégek kiugróan sok állami megrendelést kaptak. Az eleinte átláthatatlan tulajdonosi hátterű Közgép Zrt. állami vasúti, a közúti és a kommunális fejlesztésekből százmilliárdos nagyságrendben nyertek el tendereket. Még a 2010 előtti városvezetés idején a Közgép nyerte el konzorciumban a Margit híd (alaposan megdráguló) felújítását is. 2013-ban a cég partnereivel összesen több mint 328 milliárd forintnyi állami megbízást tudhatott magáénak, a megbízó túlnyomórészt a NIF Zrt. és a Magyar Közút Zrt. volt. A Közgépből milliárdos osztalékot vettek ki tulajdonosai. A cégről korábban azt lehetett tudni, hogy elnöke Nyerges Zsolt Simicska-közeli vállalkozó, ám az csak 2012 tavaszán vált biztossá, hogy tényleges tulajdonosa maga Simicska.

2010 után Simicska és közeli üzlettársainak cégei (Nyerges Zsolt, Fonyó Károly) tarolták le az állami hirdetési piacot, és 19 településsel kötöttek kedvező reklámgazdai szerződést. Simicska hirdetőcégei jóval a válságban lévő iparág profitszintje felett teljesítettek, ők intézték egyes minisztériumok kommunikációját és rajtuk folyt át az állami hirdetések túlnyomó része. A médiában az állami hirdetések teljesen elszakadtak az elérési adatoktól, minek nyomán a Simicska-birodalom (kormánypárti irányultságú) lapjai váltak az állami hirdetők kedvencévé.

Simicska agrárérdekeltségei is gyarapodtak: 2013-ra Simicska és Nyerges érdekeltségei váltak az uniós agrártámogatások legnagyobb haszonélvezőjévé. Simicska ebben az időszakban olyan befolyásosnak számított, hogy sokan arról beszéltek: Simicska emberei kulcspozíciókat foglalnak el az államigazgatásban és a kormányzatban, az oligarcha foglyul ejtette az állam bizonyos területeit, nekik kedvező szabályozást fogadtatva el. Erre utalt, hogy 2012-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén a politikai múlttal nem rendelkező Németh Lászlóné váltotta Fellegi Tamást, aki Nyerges Zsolt testvérét alkalmazta politikai főtanácsadóként.

Az állami vagyont felügyelő minisztériumban ezt megelőzően is kulcspozícióban voltak olyanok akik Simicskához és Nyergeshez kötődtek. A Közgépet is hitelező Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója akkoriban Simicska régi bizalmi embere, Baranyay László volt, az MVM élén pedig Nyerges régi ismerőse, Baji Csaba állt. Az Átlátszó számos szereplőt azonosított ebből a hálózatból az állami infrastruktúra-fejlesztések, az agrárpolitika és az állami hirdetésekkel kapcsolatos döntéshozó pozíciókban. 2015 elején Simicska konfliktusba került Orbánnal, minek után a kormányzat több fronton kísérletet tett a Simicska-birodalom ellehetetlenítésére, ezzel annak aranykora véget ért, Simicska emberei 2015 végére nagyrészt elvesztették állami hivatalukat.

http://www.origo.hu/itthon/20120305-a-fidesz-gazdasagi-hatorszaganak- epulese-i-resz.html http://www.origo.hu/itthon/20120306-fellegi-tamas-fejlesztesi-miniszter- tavozasa-kapcsolata-simicska-lajos-es-nyerges.html https://atlatszo.hu/2012/09/24/a-nemzeti-egyuttmukodes-rendszere-kik-ejtettek- foglyul-a-magyar-allamot/ https://atlatszo.hu/2015/01/15/nevsor-csata-utan-kik-maradtak-pozicioban- simicska-lajos-emberei-kozul/