Sinié lett Solti kamesterpálcája

Solti György és Ferencsik János karmesterpálcája is megtalálta méltó tulajdonosát a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny a december 16-i díjátadón és gálakoncerten. A zsűri az első díjat a szardíniai születésű Leonardo Sini (nyitó képünkön) karmesternek ítélte, a második helyezett az osztrák–szerb Azis Sadikovic, a harmadik pedig az izraeli–amerikai Nimrod David Pfeffer lett. A közönségdíjat a magyar Dobszay Péter vehette át.  

A díjátadón a verseny védnöke, Lady Valerie Solti, Solti György özvegye videóüzenetében kiemelte: „Solti György nagy álma teljesült most, aki mindig szerette volna segíteni a fiatal, pályakezdő zenészeket, elsősorban a karmestereket. Hiszen ő maga is kezdettől fogva erre a pályára készült, és szerencsésnek mondhatta magát, mert a kezdeti nehézségek ellenére végül nagyszerű pályát futhatott be.”

A sokszoros Grammy-díjas karmester, zongoraművész és zeneigazgató dedikált karmesterpálcáját külön ezen alkalomból ajánlotta fel özvegye a győztesnek. A pálcát Leonard Sini vehette át. A szintén világklasszis, karizmatikus Ferencsik János dirigensi pálcája a magyar Cser Ádámé lett.

Az első három helyezett az erkölcsi elismerés mellett tetemes pénzjutalomban is részesült, továbbá számos hazai és nemzetközi fellépési lehetőség egyengeti az útját a világhírnév felé. A versenyt élénk érdeklődés kísérte világszerte. Az online felületeken több mint kétmillió embert ért el az eseménysorozat.