Sms jelzi az árvíz közeledtét

A kutatók az erős esőzések miatt egyre gyakoribb és hevesebb áradásokra számítanak világszerte. A Bosch új árvízfigyelő rendszere digitálisan és valós időben felügyeli a folyók és a településekhez közeli egyéb vizek vízállását. A helységek vezetői és az érintett lakosok sms-üzenetben kapnak jelzést, hogy idejében megtehessék az óvintézkedéseket. 

A minden év március 22-én esedékes víz világnapja az idén már nemcsak a tiszta víz fontosságával és az édesvíz-készletek veszélyeztetettségével foglalkozik, hanem például a klímaváltozás negatív hatásai miatt keletkező árvizek környezetkárosító és emberéleteket veszélyeztető következményeivel is. Hálózatba kapcsolt okosmegoldásaival a hazánkban  fejlesztő intézetével és gyáraival jelen lévő Bosch bekapcsolódik az éghajlatváltozást és az időjárást érintő, világméretű küzdelembe.

Az éghajlatváltozás a világ számos régiójában megváltoztatja az időjárást, aminek hatásait (pl. rendkívül aszályos időszakok, amelyeket hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzések követnek) már Magyarországon is érezhettük. A kutatók az egyre gyakoribb erős esőzések miatt is heves áradásokra számítanak világszerte. Eddig a folyók vízállását jellemzően mechanikus módon mérték, azonban mire ezek az adatok a védekezés és kitelepítést elrendelő döntéshozók, katasztrófa-elhárítók számára elérhetővé váltak, akár órák is eltelhettek. Ekkora természeti katasztrófák esetén viszont minden perc számít.

A Bosch nemrég kifejlesztett, a Ludwigsburghoz közeli Neckar folyón vizsgáztatott árvízfigyelő rendszere (Flood Monitoring System) ezért digitálisan, és ami a legfontosabb: folyamatosan, másodpercenként felügyeli a folyók és a települések közelében található egyéb vizek vízállását, így még idejében figyelmeztethet a közelgő áradásra, szökőárra.

Az árvízfigyelő rendszer ultrahang-érzékelői és kamerái figyelik nemcsak a vízszint, hanem a vízsebesség és az átfolyási mennyiség változásait is. Az adatokat a rendszer a Bosch IoT-felhőjébe továbbítja, hogy képfelismerő algoritmussal másodpercek alatt feldolgozza, elemezze. Ha egy adott érték kritikus határt érne el, a helység vezetői, a katasztrófa-elhárítók, az érintett lakosok, és a környéken működő cégek sms-üzenetben kapnak riasztást, hogy idejében megtehessék a szükséges óvintézkedéseket az árvízkárok megelőzésére.

A megoldás iránt – mások között – indiai és dél-amerikai települések is érdeklődnek, miután gyakran kell megküzdeniük a hatalmas áradásokkal és általuk okozott károk elhárításával.