Sör és szakáll…

Különös meghívó érkezett szerkesztőségünkbe egy különleges eseményre. A szervezők ugyanis kilátásba helyezték, hogy betekintést engednek a férfilélek rejtelmeibe…

A csábszöveg szerint „Ha inna egy jó sört, levágatná a szakállát és a haját, ott a helye!” Ezt a csábítók azzal egészítették ki, hogy reprezentatív kutatásuk alapján feltárják, melyek a legfontosabb, legemlékezetesebb, azaz a legkirályibb pillanatok egy férfi életében… Csoda-e, hogy dacára a nyári hőségnek, kolléganők is számosan megjelentek a budapesti Astoria közelében található Rehab Barber Shopban, ahol férfiaknak szánt sport- és divatcikkek mellett a borbélyszakma művészei is várták a belátogatókat.

De hogyan került a képbe a sör? Hát úgy, hogy a Heineken cég felfigyelt a központi fekvésű Rehabra, és merész ötlettel ide szervezte sajtótájékoztatóját, amelyen – na, nem a vörös csillagos címke miatt támadott saját márkáját, hanem – a cseh Krušovice sörgyár termékeit kívánta népszerűsíteni. Ám ezt nem holmi hűbelebalazs módjára, hanem tudományos megalapozottsággal elővezetve.

Előbb Harsányi Zsófia, Krušovice márkamenedzsere tájékoztatta a sajtó képviselőit általában a cseh sör kiválóságáról, és ezen belül is az 1581 óta főzött Krušovice kimagasló adottságairól, mindenekelőtt az ottani maláta és komló egyedülálló minőségi jellemzőiről, amiknek hála, II. Rudolf uralkodó ezt a fajtát választotta a prágai udvar italának, vagyis királyi sörnek.

Fentebb már idéztük a reklámot, amely szerint „a legkirályibb pillanatokat” keresték tudós elmék egy férfi életében, s innen már nem nehéz eljutni odáig, hogy egy hímnemű fogyasztó – már ha van rá fedezete – bizony sörben is a legkiválóbbat keresi. Ezt Sági Ferenc, az NRC marketingkutató és tanácsadó cég képviselője sok más konkrétummal is alátámasztotta a könnyen meggyőzhetőnek bizonyult zsurnaliszta publikum előtt, pláne, hogy az asztalokon ott várta sorsának jobbra fordulását a behűtött ital – sörnyitóval… Ez azért csak részben osztotta meg a figyelmet, elhangzott ugyanis, hogy a férfiak többnyire magabiztosak (vagy annak kívánnak látszani), érzékenyek (!), szeretetre vágynak – na és sörre.

Abból is olyan minőségi paraméterekkel rendelkezőkre, mint amilyen például a királyi Krušovice. A szervezők egyidejűleg királyi külsőt is ajánlottak vonzerejük fokozására vágyó vendégeiknek, ami „Krušovice királyi stílus” minősítésű szakáll- és hajigazítást foglal magába. A Rehab egyik szakállas munkatársa be is dobta a fejét, hogy azután a kíváncsiak képet alkothassanak maguknak a következményekről.

Az Infovilág tudósítóját egy kérdés foglalkozatta makacsul: mivel magyarázható, hogy a magában is jó hírű Heineken szerényen hallgat a saját termékeiről, miközben orrba-szájba dicséri a csehek kétségtelenül híres, koronás címkéjű italát. Hiszen Csehországban szinte százszámra lelhetők fel a jobbnál jobb sörök, a közeli múltban a budapesti Westend teraszán a folyékony kenyér barátai erről ismételten meggyőződhettek. (Sört és demokráciát! – cseh sörfesztivál Budapesten tizedszer) Mint kiderítettük, a krušovicei sörgyárat privatizálták, és tokkal-vonóval megvette a Heineken. A söröshordók is ezért gördülnek Krušovicéből Sopronba, ahol ugyancsak e neves cég sörgyárában palackozzák…