Spanyol Covid-körkép: Murcia szigorít, Madrid enyhít, Galícia adatokat kér

(Alicantei tudósítónktól) A murciai Totana az 1-es, Pamplona egyik régiója a 2-es karanténfeloldási fázisba lépett vissza a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. Spanyolországban jelenleg 224 gócpontot tartanak nyilván, továbbra is Katalóniában a legrosszabb a helyzet. Bár Lleida Segriá régiója végre lassítani tudta a járvány terjedését, több mint 1500 új fertőzöttet regisztrált az egészségügy a katalánoknál az elmúlt 24 órában. Madrid nem vezeti be a távolságtartástól független maszkhasználatot, helyette negatív teszteredményt kérne a fővárosi reptérre érkezőktől. Valencia felkészült a második hullámra, Galícia pedig adataik leadására kötelezi azokat, akik fertőzött régióból érkeznek a közösségbe. (Nyitó kép: Marca)

Murcia az 1-es Navarra a 2-es fázisba küldte vissza egy-egy régióját. A dél-spanyolországi Murcia vezetése a fertőzöttek számának gyors növekedése miatt döntött így csütörtöki, rendkívüli ülésén. Totanaban vezetik be a korlátozást, ami azt jelenti, hogy 30 ezer ember kerül vissza az 1-es karanténfeloldási szakaszba. Ez azt jelenti, hogy ismét csak engedéllyel lehet elhagyni a várost és a belépést is korlátozzák, valamint megszigorították az idősotthonok látogatását is. Az önkormányzat emellett mindenkit arra kér, hogy csak szükség esetén menjen ki az otthonából.

lanuevacronica.jpg

Fotó: La Nueva Crónica

Navarra Pamplona városának egyik negyedében, Mendillorriban vezette be a szigorítást. A 2-es fázis értelmében szerdán lefelezték a bárok, éttermek és hotelek befogadóképességét, korlátozásokat vezettek be az üzletekben, valamint az istentiszteleteken is. Jelenleg 2000 fiatal vár tesztre, mindannyian ott voltak azon az éjszakai szórakozóhelyen, ahol a gócpont kialakult.

diariodenoticias.jpg

A Diario de Noticias képén a pamplonai Mendillorri negyed.

Madrid nem vezeti be a távolságtól független maszkhasználatot – jelentette be csütörtökön José Luis Escudero Madrid egészségügyi tanácsadója. A közösségi vezetők szükségtelennek tartják az intézkedést és inkább azt szorgalmazzák, hogy minden utas, aki a fővárosi reptérre érkezik, rendelkezzék negatív PCR-teszt eredménnyel, mert elsősorban az ottani átmenő forgalom aggasztja őket. Madrid jelenleg 7 gócpontot tart nyilván, 48 ember bizonyítottan pozitív, 254 pedig még ellenőrzésre vár. Az egyik gócpont a fuenlabradai focicsapat, ahol 11 fertőzöttet regisztráltak és legalább 96-an kerültek kapcsolatba az érintettekkel. Madridon és a Kanári-szigeteken kívül már minden közösség kötelezővé tette a napokban a távolságtartástól független maszkhasználatot.

republica_1.jpg

A CF Fuenlabrada játékosai. (Kép: Republica

Továbbra is Katalóniában és Aragóniában a legaggasztóbb a helyzet. Bár Lleida elsőként karanténba zárt Segriá régiójában hetek óta először csökken a betegek száma, Katalóniában összességében még mindig rengeteg az új fertőzött: csütörtökön több mint 1500 ember került be az egészségügyi nyilvántartásba. Quim Torra katalán elnök elismerte: sokkal több tesztet kell csinálniuk és emelniük kell azoknak a számát is, akik a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket követik nyomon, ugyanis a jelenlegi csapatlétszám nem alkalmas a vírus megfékezésére.

lavozdegalicia_5.jpg

A La Voz de Galicia felvételén: Quim Torra, katalán elnök

Valencia készen áll a második hullámra – jelentette be Ana Barceló, az autonóm közösség egészségügyi tanácsadója. Növelték az ágyak számát, megerősítik az orvosok, ápolók és nyomkövetők létszámát, valamint hat hónapra elegendő egészségügyi felszerelést is rendeltek már. Barceló 3 új gócpontot jelentett be: kettőt közülük Alincate provinciából, Santa Polából és San Juan de Alicantéból, valamint egy harmadikat a valenciai Játiva kórházából.

elespanol_3.jpg

Ana Barceló, Valencia egészségügyi tanácsadója (Fotó: El Español)

Kötelező adatszolgáltatást vezet be Galícia. Alberto Núñez Feijoó elnök csütörtökön bejelentette: mostantól mindenkinek, aki Spanyolország valamely fertőzött területéről érkezik Galíciába, kötelezően le kell adnia az adatait e-mailen vagy telefonon keresztül, hogy lekövethető legyen. Feijoó hozzátette, hogy mindenki az érkezéstől számított 24 órát kap arra, hogy bejelentse az információkat a személyazonosságáról és a hollétéről.

laopinionacoruna.jpg

A La Opinion de A Coruña képén Alberto Núñez Feijoó, Galícia elnöke

Szüntessék be a dohányzást a bárok és éttermek teraszán! – ezt javasolja a Spanyol Epidemiológiai Társaság. A szakértők szerint a nyilvános tereken történő dohányzás is növeli a koronavírus-fertőzések kockázatát, hisz’ minden egyes füstkifújásnál a levegőbe juthat a vírus, veszélybe sodorva ezzel a közegészséget. Szerintük a strandokon, a szabadtéri előadásokon és az éttermek teraszán is be kellene szüntetni egy időre a cigarettázást.

elperiodico_6.jpg

Kép: El Periódico

Spanyolországban 224 gócpont alakult ki a karanténfeloldás kezdete óta. A statisztikák azt mutatják, hogy 10-ből 4 társasági összejövetelek miatt alakult ki, vagyis elsősorban esküvőkön, bárokban, diszkókban összegyűlt emberek között terjedt el. Emiatt több régióban korlátozták már a családi és baráti összejövetelek létszámát. Csütörtökön Kantábria jelentette be, hogy maximum 15 ember gyülekezését engedélyezik, mindemellé kötelező lesz mostantól mindenkit regisztrálni, aki nyilvános helyen jön össze a barátaival, ismerőseivel, például diszkókban. A bároknak nem teszik kötelezővé, de erősen ajánlják az új statisztika vezetését.