Későn fordulnak orvoshoz a férfiak

A prosztatarák halálozási aránya Magyarországon rosszabb az európai átlagnál, mert panaszaikkal későn fordulnak orvoshoz a betegek.

Erre nemrég a Semmelweis Egyetem hívta föl a figyelmet. Szeptemberben az intézmény urológiai klinikája ingyenes prosztatarák-szűréssel is igyekszik segíteni az esetleges érintetteken.

Hazákban az európai átlag feletti az olyan prosztatarák-megbetegedések aránya, amelyeket már csak az áttétek kialakulását követően vesznek észre. Nálunk mintegy harminc százalék ez az arány, Nyugat-Európában jellemzően harmada-fele.

A vonatkozó statisztikában az európai középmezőnyben található Magyarország, ám a halálozási mutató jóval magasabb. Lakosságarányosan majdnem annyian halnak meg hazánkban prosztatarákban, mint azokban a skandináviai országokban, ahol két és félszeres a betegség gyakorisága. Nálunk a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák.

Ha valakinél idejében fedezik fel a betegséget, akkor a prosztata-eltávolítással javulnak az életkilátások, viszont ha késői a felismerés, akkor már csak gyógyszeres kezelésre van mód, és a várható életkor is alacsonyabb. Egy követéses vizsgálat szerint jobb az életkilátása azoknak, akiknek radikálisan eltávolítják a prosztatáját. Az ilyen beavatkozáson átesett, hetven év felettiek átlagosan még 11,4, a gyógyszerest kezelést kapók 7,4 évig éltek.

Aki bármilyen urológiai panaszt, például gyakori vizelési ingert észlel, annak rögtön érdemes felkeresnie a szakrendelést. Negyven-ötvenéves kor között legalább egyszer érdemes elvégeztetni egy olyan vérvizsgálatot, ahol a PSA-t (a prosztataspecifikus antigént) ellenőrzik. Emellett olyan prosztatavizsgálatot is el kell végeztetni, amikor a szakorvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát.

A férfiak egészségtudatossága nagyban elmarad a nőkétől, sokszor éppen ők beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra. A gyógyulásra sokkal nagyobb az esély, ha valaki egészséges életmódot folytat és rendszeresen vesz részt vizsgálatokon. A legfontosabb az egészségtudatos életmód, a változatos táplálkozás, az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás.

Ezzel egyébként a krónikus megbetegedések hatvan százalékát lehet megelőzni, ami igaz a prosztatarákra is, amelynek egyébként nincsenek specifikus tünetei.