A képviselők bírálják a hosszú távú uniós költségvetés megvágását

Az EP az uniós állam- és kormányfők július 1721-i brüsszeli csúcstalálkozóján az unió finanszírozásáról született megállapodásról vitáztak a csütörtöki rendkívüli plenáris ülésen.

A Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökével folytatott vita során több képviselő történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Tanács csúcsértekezletén a helyreállítási tervről megszületett egyezséget, mivel a tagállamok most először állapodtak meg közös adósságkibocsátásban. Azonban a legtöbb képviselő nem örül a hosszú távú költségvetés (a többéves pénzügyi keret, azaz az MFF) megvágásának.

„Nem nyeljük le az MFF-pirulát” mondta Manfred Weber, a néppárti képviselőcsoport német elnöke. A szociáldemokraták vezetője, a spanyol Iratxe García Pérez szintén nem fogadja el a költségvetés csökkentését, „főleg egy olyan időszakban, amikor a stratégiai függetlenségünket erősítenünk, a tagállamok közti különbségeket pedig csökkentenünk kellene”.

Többen megjegyezték: a Tanács nem oldotta meg a hitel visszafizetésének kérdését. A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a törlesztés terhe ne az adófizetőkre nehezedjen. Ezért kérik, hogy az unió vállaljon elkötelezettséget a költségvetés bevételi oldalának a hitel visszafizetéséhez elengedhetetlen reformja és olyan hathatós saját források bevezetése mellett, mint például a digitális adó vagy a széndioxid-lábnyomra kivetett adó.

Mások kiemelték: „az unió nem a nemzeti költségvetések bankautomatája”, hozzátéve, hogy nem kellene uniós forrást biztosítani az olyan „látszatdemokratikus” kormányoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a jogállamiságot és az uniós értékeket. A képviselők azt is bírálták, hogy az ún. „fukar” országok ódzkodnak a számukra előnyökkel járó egységes piac árát megfizetni.

Mások szerint az új saját bevételi forrásokból nem származik majd elég bevétel ahhoz, hogy vissza lehessen fizetni a hitelt, és arra figyelmeztettek: a válságot nem szabad kifogásként használni a további uniós integrációra. A legtöbben azonban kiemelték: a Parlament készen áll a gyors tárgyalásokra avégett, hogy a Tanács közös álláspontját a megfelelő módon kiigazítsák.

A képviselők a vitát állásfoglalás elfogadásával zárják. Ez a dokumentum tartalmazza majd a parlamenti pozíciót, amelyet a parlamenti tárgyalódelegációaz Európai Unió Tanácsának német elnökségével folytatandó tárgyalások során képviselni fog. A szavazás végeredményét ma 17:30 órakor jelentik be.


Az egyes felszólalások a beszélők nevére kattintva érhetők el.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Manfred Weber (EPP, Németország)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Dacian Cioloş (Renew Europe, Románia)

Nicolas Bay (ID, Franciaország)

Phiippe Lamberts (Zöldek/Európai Szabad Szövetség, Belgium)

Roberts Zīle (ECR, Lettország)

Martin Schirdewan (Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal, Németország)

Charles Michel zárszava

A vita magyar felszólalói:

Szájer József (EPP)

Cseh Katalin (Renew Europe)