Spanyolország: diszkóbezárás és cigitilalom

(Alicantei tudósítónktól) Be kell zárniuk a diszkóknak és tilos cigizni az utcán, ha nem lehet megtartani a 2 méteres szabályt – erről döntöttek az egészségügyi minisztérium és az autonóm közösségek rendkívüli tanácskozásán. Összesen 11 új törvényt fogalmaztak meg az ülésen, köztük azt is, hogy az idősotthonok lakóit mostantól csak egy-egy ember látogathatja, naponta legföljebb egy órára. (A nyitó kép forrása: Fotó: Cadena SER.)

Bezáratja a kormány az összes spanyolországi diszkót és megtiltja a dohányzást mindenhol, ahol nem tartható meg az általános távolságtartási szabály –döntöttek pénteken az egészségügyi minisztérium és az autonóm közösségek vezetőinek rendkívüli találkozóján. Salvador Illa egészségügyi miniszter az egyeztetés után bejelentette: „egyhangúlag” fogadták el az új szabályokat, melyek az ország minden pontján kötelezőek lesznek. Összesen 11 intézkedést hagytak jóvá azután, hogy kiderült: szerdáról csütörtökre 2935 új fertőzöttet regisztráltak Hispániában. Ilyen számot legutóbb áprilisban jelentettek be. Illa hozzátette: nem szabtak határidőt az előírások bevezetésére, de a közösségek vezetői a lehető leghamarabb meg fogják ezt tenni.

ultimahora_1.jpg

Salvador Illa egészségügyi miniszter. (Fotó: Ultima Hora)

Az új törvények értelmében országszerte be kell zárnia minden diszkónak, koktélbárnak és táncteremnek. Az új normál kerékvágás óta ugyanis ezeken a helyeken terjedt elsősorban a Covid. A döntés teljesen független attól, hogy az adott helyen élő előadásokat tartanak, vagy sem. Változatlanul mindenkinek be kell zárnia.

la_opinion_de_malaga.jpg

Fotó: La Opinión de Málaga

Egész Spanyolországban betiltják a dohányzást az utcán és a bárok teraszán. Ezt az előírást akkor kell betartani, ha nem lehet fenntartani másoktól a 2 méteres távolságot. Galícia csütörtökön már bejelentette ezt az intézkedést, pár órával később a Kanári-szigetek is jelezte: ott is bevezetik a korlátozást, majd a pénteki tanácskozáson döntöttek az országos szigorításról. Salvador Illa hangsúlyozta azt is, hogy a korlátozás minden egyéb, „füstkifújással” járó tevékenységre vonatkozik, így például a vízipipák használatát is meg fogják szigorítani.

laprovincia.jpg

(Fotó: La Provincia)

A bárokban, éttermekben nem ülhet majd egy asztalnál 10-nél több ember, a vendéglátóhelyek éjféltől nem fogadhatnak vendégeket és hajnal 1-ig be kell zárniuk. Amíg nyitva vannak, mindvégig törekedniük kell arra, hogy mindenki megtartsa a minimum 1,5 méteres távolságot egymástól az asztaloknál és a bárpultnál is.

monloa.jpg

Fotó: Moncloa.

Országszerte megtiltják az utcai összejöveteleket és az alkohol fogyasztását közterületen. Akit rajtakapnak a szabály megszegésén, annak büntetést kell majd fizetnie ugyanúgy, mint a maszkszabály megszegéséért.

el_pais.jpg

Fotó: El País.

A megbeszélésen arról is döntöttek, hogy az idősotthonoknak minden új érkezőt tesztelniük kell, de ugyanez a szabály vonatkozik mostantól az új és azokra a dolgozókra is, akik nyaralásukról mennek vissza dolgozni. Az otthonok lakóit legföljebb egy ember látogathatja meg és mindössze 1 órát tölthet el vele naponta. A központoknak be kell osztaniuk az érkező hozzátartozókat, hogy ne gyűlhessen össze tömeg az épületben. A szabály alól csak az a család mentesül, amelynek az idős hozzátartozója már az élete utolsó szakaszában jár.

lavanguardia_6.jpg

Fotó: La Vanguardia.

A kötelező előírások mellett három ajánlást is megfogalmaztak az értekezleten: azt javasolják mindenkinek, hogy elsősorban azokkal az emberekkel menjenek el kirándulni, szórakozni, akikkel egy fedél alatt élnek. Ha valaki mégis olyan összejövetelt szervez, ahová ismerőseit hívja meg, akkor a találkozóra ne érkezzék 10-nél több ember.

Az idősotthonoknak pedig azt tanácsolják, hogy a dolgozóikat rendszeres PCR-vizsgálatoknak vessék alá, hogy senki ne adhassa át a vírust a bentlakó idős vagy beteg embereknek.