Két hónap alatt 5113 céget alapítottak, 8521-et töröltek

Újabb cégalapítási hullámról számolt be lapunknak Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A növekvő gazdasági teljesítmény egyre több cégalapítást gerjeszt, bár a cégek száma összességében még mindig csökken, ugyanis 2019 első két hónapjában alapítottak ugyan 5113 céget, ám 8521 céget töröltek is. Tavaly a havonta alapított cégek száma átlagosan 2304, a törölteké 3057 volt.

Hosszabb időszakot vizsgálva kiderül: 2015 óta növekszik a cégalapítások száma Magyarországon, de a növekedés csupán évi 3–4 százalék. A mostani 10 százalékos növekedés új fejleménynek látszik, csakhogy nem biztos, hogy állandósul egész évre.

A januári cégalapítási érték jóval magasabb az előző évek első hónapjához képest. A szezonalitást vizsgálva érdekesség: február hagyományosan erős hónap. Vélhetően ebben az is benne van, hogy az év vége környékén készített üzleti tervek csak február környékén realizálódnak cégalapításokban.

A cégtörlések azonban még mindig jóval magasabbak a cégalapítási számoknál, másrészt a cégtörlések még a cégalapításoknál is jobban emelkedtek. A törlések száma 25 százalékos emelkedést mutat az előző évi átlaghoz képest, ami azért is nagyon meglepő, mert a cégtörlések a múlt években már elkezdtek csökkenni.

Ugyanakkor a magas cégtörlési szám vélhetően nem állandósul egész évre. A szezonalitást vizsgálva, mind a január, mind a február kiugró értékeket szokott hozni, elsősorban a végelszámolásoknak köszönhetően. Tehát sok cégtulajdonos az év eleji időszakot részesíti előnyben cégének szabályos megszüntetéséhez.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 10–11 százalék körüli. Megyénként vizsgálva kiderül, hogy az index Hajdú-Bihar, Vas és Veszprém megyében érte el a legjobb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.